1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Célkeresztben a vaddisznók

Nem minden vadásztársaságnál lehet hajtásban vaddisznót lőni. Éppen ezért a vadászok kihasználják azokat a lehetőségeket, ha ilyen eseményekre meghívják őket.

 

Három egymás utáni hétvégén vaddisznóhajtást szervezett a Csongrád Nagyréti Vadásztársaság, amelyre tiszaalpári vadászok is meghívást kaptak. A három alkalommal összesen tizenkét vaddisznót és hat rókát sikerült elejteni. Amint azt Pölös István vadászatvezetőtől megtudtuk, a vadászatnak ez a válfaja szigorú előírások szerint zajlik, mert korábban történtek balesetek. Például magasított leseket kell készíteni, éppen ezért a társaságok nem nagyon élnek ezzel a lehetőséggel. A Tisza bal partján működő vadásztársaságnál is nyolc évvel ezelőtt volt utoljára vaddisznóhajtás. Most azért döntöttek ismét mellette, mert az elmúlt évben az árvíz miatt az állatok nagy kárt tettek a vetésekben. A szakember szerint ez a legjobb vaddisznó apasztási módszer, mert így egy nap alatt több állatot is ki tudnak lőni. Amennyiben lesre ül ki a vadász, nem biztos, hogy szerencsével jár, és akár több tíz alkalommal is eredménytelenül távozhat. A hajtás alkalmával, sokkal nagyobb az esély arra, hogy célkeresztbe kerülnek a disznók.

Az esemény kürtszóval kezdődött, majd Pölös István elmondta, hogy mire kell vigyázni a vadászat alkalmával. Négy különböző helyre mentek ki a puskás emberek, ahol elfoglalták lőállásukat. Ezt követően már csak arra kellett várni, hogy mikor érkezik meg a vad. Természetesen akadt olyan vadász, aki nem látott sem disznót, sem rókát, így el sem sütötte a puskáját. A szerencsésebbek viszont lőhettek és találhattak is. A tiszaalpári vadászok: Víglási Gábor, Vadasdy Kálmán, Gálig Tamás és Kőrös Lajos ezúttal nem jártak szerencsével. Elképzelhető viszont, hogy saját területükön lesről eredményesek lesznek.