1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Felcímkézték a gyerekek Emírt

Rendhagyó órán vettek részt a lakiteleki negyedik osztályosok. Lovas oktatás keretében mutatták be, hogy mit tanultak az elmúlt időszakban.

 

Második éve folyik lovas oktatás a lakiteleki Eötvös általános iskolában. A tanulás során először elméleti, majd gyakorlati képzésben részesültek és részesülnek a diákok. A képzés a helyi népfőiskolán, Dobecz Éva szakoktató vezetésével történik. A tanulók most számot adtak arról, hogy mit tanultak. A mostani órán a csoport egyik fele lovagolt, a másik fele, arról tett tanúbizonyságot, hogy mennyire ismeri az állatot. Rózsaszín öntapadós cédulára voltak felírva a ló különböző testrészei, amit a negyedik osztályos tanulóknak oda kellett ragasztani, ahova való. Emír nagyon türelmes volt, csak egyetlen alkalommal rázta le magáról a papírt, mikor a szájára ragasztották. Ezután cseréltek a gyerekek, akik lovagoltak, azoknak kellett a cédulát leszedni Emírről, de tudni kellett azt, hogy hol is van az a testrész. A diákok még soha nem végeztek ilyen feladatot, de elméletben már tanulták a ló testrészeit.

Az oktatáson jelen volt Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Dallos Gyula Magyarország örökös lovas bajnoka, Seresné Kozári Nóra tankerület felügyelő, Lezsák Sándorné, és Felföldi Zoltán polgármester is. A bemutató lovas oktatáson Emíren kívül részt vett még Kedves, Szellő, Csillám és Tegez. A lovak lakiteleki gazdák tulajdonában vannak, akik örömest kölcsönözték az állatokat a tanításhoz. A lakiteleki harmadik, negyedik osztályosok közül száztizen részesülnek lovas oktatásban. Szakköre, pénteki és szombati napokon harmincöten járnak. Felföldi Zoltán elmondta, a szülők örülnek, hogy a gyerekek tanóra keretében lovas oktatásban is részesülnek.