1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Körforgalmak épülhetnek a 44-es főúton

Régi vágya teljesülhet hamarosan a Lakiteleken élőknek. A 44-es főúton két körforgalom is épülni fog, ami megkönnyíti majd a közlekedést és minden valószínűség szerint kevesebb lesz majd a baleset is.

 

Nem olyan régen a 44-es főút kapásfalui elágazásánál súlyos balest történt, amikor egy mentőautó ütközött személygépkocsival. Korábban halálos kimenetelű baleset is történt a kereszteződés közelében. A szentkirályi elágazás sem mentes a balesetektől. Ott is rendszeresen történnek összeütközések. A főúton gyorsan haladnak az autók és a Lakitelek felől kikanyarodók csak későn veszik észre az autókat, mert Tiszaug felől kanyar nehezíti a kilátást. A kamionoknak és a buszoknak kicsit jobbra is kell tartaniuk, hogy meg tudják látni a jobbról érkező járműveket. Információnk szerint mind a két helyen körforgalom épülhet hamarosan. Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt-t.

Társaságunk minden évben előre meghatározott költségkeretből látja el üzemeltetési és fenntartási feladatait az állami közúthálózaton. Ezen munkákon felüli nagyobb beruházásokról – mint például a körforgalmak építése – már nem társaságunk dönt. A szakmai javaslatok alapján, hazai vagy európai uniós forrásból, megbízás alapján tudjuk ezeket a projekteket megvalósítani. Bács-Kiskun megyében három helyen készítjük elő tervszinten a külterületi korábbi hagyományos geometriájú csomópontok átalakítását körforgalmú csomóponttá. Így az 52-es főút 30,86-os kilométerszelvényében az Izsák-Fülöpszállás-Szabadszállás útkereszteződésének, a 44-es főút 24,35-ös kilométerszelvényben az úgynevezett Lakitelek kapásfalui útkereszteződésének, továbbá a 44-es főút 27,05-ös kilométerszelvényében a Lakitelek-Szentkirály úti kereszteződésének készítjük elő a tervet. A kivitelezés időpontja a pénzügyi fedezet biztosításától függ – tudtuk meg Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezetőtől.