1. 2024.04.18. csütörtök, Andrea
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Petőfi életéből adtak elő jelenetet a szentkirályi iskolások

A sötét lobogó. Ez volt a címe annak a műsornak, amit a szentkirályi hatodik osztályos tanulók adtak elő, emlékezve, az 1848-as eseményekre. Alcímként még megjelölték, jelenetek Petőfi életéből. A műsorba a negyedik osztályosok is besegítettek táncukkal.

 

Kaczné Almási Zsuzsanna iskolaigazgató köszöntötte a művelődési házba összegyűlteket. Mint mondta a gyerekeket Lorné Molnár Tünde tanárnő készítette fel, de ő és a hetedik és nyolcadik osztályos diákok egy része, a határtalanul program keretében Szlovéniában ünneplik március 15-ét. Eredetileg Ukrajnába mentek volna, de az ottani politikai helyzet miatt ez lehetetlenné vált.

Petőfi Sándor mindössze huszonhat évig élt, de ez alatt az idő alatt rengeteg verset írt. A jelenet, amit a diákok bemutattak Koltón játszódott, ahol Szendrei Júliával kötött házassága után ment a fiatal pár, Teleki Sándor kastélyába. Az ott töltött egy hónap alatt Petőfi huszonhét verset írt. Az általános iskolások műsorukkal emléket állítottak a szabadságharcnak és minden olyan embernek, akik akár az életük feláldozásával mertek tenni azért, hogy Magyarország szabad legyen. Az ilyen jellegű műsorok segítenek abban, hogy megismerjük mi történt 1848. március 15-én. A hősöknek példát kell állítani, emléküket pedig meg kell őrizni minden magyar embernek, hangoztatta az intézmény igazgatója.