1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Megúsztatták Klotildot a tiszaalpári iskolások

A régi népszokást, a villőzést elevenítették fel az Árpád Fejedelem Általános Iskola diákjai. Hetedik és nyolcadik osztályosok vettek részt a hagyományőrző tavaszköszöntésben.

 

Csupa természetes anyagból készítették el Klotild az iskola felső tagozatos diákjai. Szépen kifestették, hogy mindenki lássa, nőnemű egyedről van szó. A bábbal az volt a tervük, hogy a tavaszköszöntő ünnepen elégetik. Mivel jelenleg tűzgyújtási tilalom van életben, más megoldást választottak, még pedig azt, hogy megúsztatják a Holt-Tiszán. Közel ötven gyerek kísérte utolsó útjára Klotildot az iskolától egészen a szabadstrandig. Út közben kezükben szalaggal díszített vékony ágat tartottak rigmusokat mondtak, énekeltek, néhány helyen meg is álltak. A holtághoz érve Klotildot beletették a vízbe, azt remélve, hogy elviszi majd a hideget és a rossz időt.

A népszokás szerint virágvasárnaphoz közel a lányok feldíszített fűzfaággal, villővel járták a falut. Megálltak a házaknál, ahol a gazdasszony az egyik villőágról letört egy darabot és azzal megveregette a lányok lábát, azt kívánva, hogy menjenek férjhez. A villőágról azt tartották, hogy az a tavasz hírnöke és jön már a jó idő. A diákok ezt a népszokást elevenítették fel.