1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Macit műtöttek, gyógyítottak a tiszakécskei óvodások

Teddy Maci néven egyetemi hallgatók több nagyvárosban is próbálják a gyerekekkel megismertetni az orvosok munkáját. A kecskeméti megyei kórház gyermekosztályának munkatársai ezt szerették volna tovább vinni úgy, hogy kisebb városokba, községekbe is eljussanak. A Gyógyító bocsok programnak az a célja, hogy a beavatkozásokkal való félelmet csökkentsék és a gyerekeket közelebb hozzák az orvosokhoz.

 

Csütörtökön délelőtt a tiszakécskei Arany János utcai óvodában járt a kecskeméti gyermekosztály néhány dolgozója, hogy a gyerekekkel megismertessék programjukat. Beöltöztették őket doktor néninek, doktor bácsinak, és két helyszínen is játszottak. Az egyik helyen műtét folyt. Egy macinak éppen vakbélgyulladása volt. Az óvodások, orvosi segítséggel bemosakodtak, beöltöztek a műtéthez, infúziót kötöttek be, majd pedig elaltatták a macit, ami után következett a műtét. Közben az emberi szervekről is kapnak felvilágosítást, és így egy egész műtéti szituáció el tudtak játszani. A másik helyszín egy orvosi rendelő volt, ahol olyan eszközökkel találkoztak a gyerekek, ami egy sima orvosi rendelőben is megtalálható. Vérnyomást mértek, vért vettek, fizikális vizsgálatot csináltak, és különböző bajokat gyógyítottak meg. Ezt követően a műtéten átesett maci visszament az óvodába, ahol felmászott egy magas mászókára, ahonnan lesett. Ekkor az óvodások megtanulták azt, hogyan kell mentőt hívni, mit kell mondani a mentősnek. Amikor megérkezett a segítség, stabilizálták a maci állapotát, bekötötték, infúziót adtak neki, majd kivitték a mentőautóba, ahol megnézték a különböző felszereléseket. Meghallgatták az autó szirénáját, amivel lezárult a program, mert a maci elment a kórházba.

Amint azt dr. Csizmár Nikolett orvos elmondta egy-egy óvodában két csoportnak tudják bemutatni ezt a programot. Eddig már közel ötven óvodában voltak. A tiszakécskei Arany János utcai óvodások nagyon élvezték azt, hogy játékos formában szereztek tudomást arról mi is történik egy rendelőben, vagy egy kórházban. Csizmár doktornő azt is elmondta, hogy volt már olyan óvodásuk, aki részt vett a programban és bekerült hozzájuk az osztályra. Tudta, hogy mikor mi fog következni, így nem félt és bátran viselte azt, hogy segítsenek rajta. Ezért is jó ez a program - hangsúlyozta. Az elkövetkezendő időben tovább folytatják az óvodák látogatását, természetesen szabad idejükben.