1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Művészetek napja Lakiteleken, a tánc jegyében

Harminchét alkotó műveiből nyílt kiállítás a Művészetek Napján és Éjszakáján a Mákvirág Galériában és Drogériában. Az eseményt a tulajdonos Lendvainé dr. Erki Mária szervezte.
Amit már eltáncoltál, senki se veheti el tőled, szól Gabriel Garcia Marqez gondolata, ami a mottója volt rendezvények, mert a tánc jegyében zajlott.

 

Stílszerűen egy mákgubóval fogadták azokat az alkotókat és érdeklődőket, akik az eseményre érkeztek a Mákvirág Udvarba. Később papírból készült rózsát is kaptak, a közelgő pünkösdre utalva. A jelenlévőket a tulajdonos köszöntötte, és visszaemlékezett azokra, akik már nem lehettek részesei az eseménynek. A vendég ezúttal a Kiskunfélegyházán élő Szász András író, újságíró, Lezsák Sándor író, költő, az országgyűlés alelnöke, valamint dr. Kalocsa Zoltán Lakitelek egyik háziorvosa volt. Felföldi Zoltán polgármester arról is beszélt, hogy a képviselő-testület határozatban rögzítette azt évekkel ezelőtt, hogy május utolsó péntekje a Művészetek Napja a nagyközségben. Korábban Lakitelek címere 2014 néven képzőművészeti pályázatot hirdettek meg, amire sajnálatos módon csak kevesen jelentkeztek. Érdekességként említette, hogy a budapesti hat gyermeket nevelő Tóth családból a négy nagyobb gyermek is pályázott. A polgármester valamennyi benyújtott pályázat alkotójának ajándékot adott át. Az ünnepségen jelentette be Lezsák Sándor, hogy az Antológia Kiadó nyomtatásában megjelent Szász András legújabb, Kiválasztottak című novelláskötete. A politikus, író beszélt az alkotó munkájáról, régen kötött barátságukról. A műsorban egy jelenetet is előadtak az író legújabb novelláskötetéből. A műsort színesítette Buda Ádám zenéje, Szabóné Vancsura Edina, Szabó Tibor, Győri Krisztián és a Kösöntyű Néptánccsoport tánca.

A Művészetek Napjához hozzátartozik az is, hogy kéznyomatot vesznek a galéria számára. Ezúttal Szász András, Lezsák Sándor és dr. Kalocsa Zoltán nyomta bele tenyerét az agyagba, amit később kiégetnek és a galéria falát díszíti majd. A kiállítást dr. Kraszkó Károly fővédnök nyitotta meg, ahol különböző eljárással készült képeket, tárgyakat nézhettek meg az érdeklődők. Ezt követően Szász András, aki nem tudott arról, hogy az ünnepség alkalmával fog megjelenni könyve, dedikálta azt. A program folytatásában Bardócz L. Csaba egy szál gitárral adott koncertet. Később csatlakozott hozzá dr. Lendvai Dénes is, és közösen szórakoztatták a nézőket. Az este folyamán régi bakelit lemezeket lehetett hallgatni, amire a lábak is megmozdultak.