1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 19 °C
  4. |

Geofizikai méréseket végeznek több településen

Ezekben a napokban több településen is lengyel rendszámú autók tűnnek fel, akik kábeleket fektetnek le nem csak a lakott területeken belül, hanem kívül is. ATDE Services Kft. geofizikai méréseket végez.

 

Kecskemét, Tiszaalpár, Lakitelek, Tiszakécske, Szentkirály, Nyárlőrinc, Városföld, Kunszállás, Kiskunfélegyháza, Jakabszállás, Helvécia, Fülöpjakab településeken a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság megbízásából a Geofizykai Torun nevű, geofizikai mérésekkel foglalkozó gazdasági társaság, területi (3D) szeizmikus méréseket fog végezni szénhidrogén (kőolaj és földgáz) telepeket kutatva, várhatóan augusztus 31-ig. A mérésekre a Szolnoki Bányakapitányság engedélyével kerül sor.

A mérések előtt érzékelő kábeleket fektetnek le utcákon, utakon, külterületeken. A kábelek mentén rezgésérzékelő eszközöket helyeznek el, amelyek az apró rezgéskeltőket kötik össze a műszerekkel. A szeizmikus mérésekhez rugalmas hullámokat keltenek, amelyek a mélyből visszaverődve értékes információkat adnak a felszín alatti kőzetrétegek elhelyezkedéséről. Ezeket a hullámokat önjáró vibrátorokkal, vagy kis mélységű fúrólyukban robbantással gerjesztik. Így tudják a mélyben rejlő olaj- és gáztelepeket felfedezni. A kivitelezést végzők munkájukkal kárt is okozhatnak, a földeken, ingatlanokon, de azt a MOL megtéríti. Az ezzel kapcsolatos bejelentést a 00-36-70-458-9212-es telefonszámon lehet bejelenteni. Előfordulhat az is, hogy a házak udvarába is bemennek, de ezt az ott lakók nem kötelesek elfogadni. Kérhetik azt, hogy ott ne helyezzenek el kábeleket. A kommunikáció kicsit nehézkes a szakemberekkel, mert magyarul nem tudnak, lengyelül beszélnek. A cég vezetői ígéretet tettek arra, hogy tolmácsot fognak alkalmazni. A mérésre használt eszközök csak geofizikai kutatásra használhatók, más számára értéktelenek, használhatatlanok. Az érzékelő kábelek és tartozékaik fémkinyerésre alkalmatlanok.