1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Alpári arcok Dunszt István szemével

Dunszt István karikatúráiból nyílt kiállítás a tiszaalpári művelődési házban. Ötvenöt kép, köztük az alkotó és felesége arcmása díszíti a falakat.

 

Sokan voltak kíváncsiak arra, hogy Dunszt István, aki mindössze néhány éve él Tiszaalpáron, milyen képekkel jelentkezett az Alpári arcok elnevezésű kiállításán. Szinte mindenki felismert mindenkit annyira, annyira találóak voltak a képek. A tárlatot Hevesi Dénes festő nyitotta meg. Amint azt elmondta a karikatúra olyan műfaj, amikor az alkotó valakinek a karakterét előnyösen ábrázolja. A művész visszaadja a természetes, eredeti arcot. Dunszt István képeiből a szeretet tükröződik. Viccesen megjegyezte, hogy nem lettek csúnyábbak az arcok, minta a valóságban. (Őt is megrajzolta Dunszt István.) Egy művész csak akkor tud szépen dolgozni, ha jó és biztos családi háttere van. Zsuzsa asszony pedig sokat segít párjának.

Dunszt István elmondta, hogy kilenc évvel ezelőtt vásároltak házat Tiszaalpáron. Az első években csak kijártak Kecskemétről, de mióta nyugdíjba mentek, azóta Tiszaalpáron telepedtek le, bár Kecskeméten is meg van még a lakásuk. Nagyon megtetszett neki és feleségének az a környezet, ami Tiszaalpáron van és persze a településen élő emberek is. Azoknak az embereknek az arcát rajzolta le, akikkel az elmúlt időszakban kapcsolatba került. Azt hangoztatta, hogy minden embert, akit lerajzol, szeret is, mert szeretni való. Másrészt mert alpári ember, és ő szeretne alpárivá válni, a szó nemes értelmében. Most, hogy elkészítette ezeket a rajzokat, talán alpárivá vált. A lerajzolt ötvenhárom ember jelenti számára Tiszaalpárt. Mindössze egy rajz nem karikatúra, egy fiatal lányé, akit valóságos szépségében ábrázolt. A többi portré, karakteres portré. Dunszt István felajánlotta, hogy aki akarja, megvásárolhatja a képét, de ez nem kötelező. Néhány pólót is kiállított, amin szintén alpári arcokat lehetett látni, azok megvásárlásában is segítséget nyújt. A megnyitó után többen is odaállták saját képük elé, egy fotó erejéig.