1. 2024.04.23. kedd, Béla
  2. |
  3. 9 °C
  4. |

A helyi értékeket őrzik a tiszaalpári diákok

Ez már a tizenhetedik alkalom, amikor értékőrző tábort szerveznek a nagyközségben. Harminc általános, és négy középiskolás vesz részt a tábor munkájában.

 

A tábor nevében is benne van, hogy valamilyen értékeket őrzünk. A mostani egy hét a gyógy és fűszernövény keretében zajlik. Ebben az évben nem a falu területét, hanem az iskola környékét teszik rendbe a gyerekek. Minden egyes tanulónak valamilyen fűszer, vagy gyógynövényről be kell számolnia a tábor folyamán. Már vannak olyan diákok, akik elmondták azt, hogy a választott gyógynövényből mit lehet készíteni. Egy listából kellett kiválasztani azt, hogy ki melyik növényről számol be. Sokat segít a gyerekeknek az, hogy a tavaszköszöntő versenyen ezzel már foglalkoztak. A hetedik, nyolcadikos diákok, már nagyon felkészültek, ők segítenek a kisebbeknek. A nyolcadik osztályosok nagyon szeretik a tábort, mert randevúhelynek tekintik, ezt a pár napot. Utolsó alkalom ez, hogy így együtt legyenek – mondta dr. Halász Mátyásné pedagógus, a tábor vezetője.

Az első napon délelőtt az iskola belső takarításában vettek részt, délután pedig szemetet szedtek a község központjában és az emlékműveknél a diákok. Hiába folyik folyamatos takarítás a községben, még is sikerült három zsák szemetet összeszedni. Kedden délelőtt az iskola kertet, a fűszer és gyógynövénykertet, valamint a komposztálót tették rendbe. Több mint tíz éve már, hogy az iskolában komposztálást végeznek a diákok. Délután Lendvai Mária a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa játékos vetélkedőt tartott a gyógy és fűszernövényekből. A hét folyamán még számháborúznak is, amit a gyerekek nagyon szeretnek. Elmennek kirándulni Kecskemétre, megnézik a vadasparkot, az arborétumot, és a Rendek tanyát is, ahol a biogazdálkodásról kapnak tájékoztatást a tanulók. A tábor az önkormányzattól hetvenezer forintot kapott, amiből az ebédet tudják finanszírozni. A szülői munkaközösség, valamint a diákönkormányzat is támogatta, az értékőrzőket. Ebből az összegből pedig a kirándulás részleges finanszírozását tudták fedezni.