1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Széna vagy Szalma fesztivál a hagyomány jegyében

Tegnap július 4-én, elkezdődött a Széna vagy Szalma fesztivál Lakiteleken, a Holt-Tisza partján. Ez már a hatodik alkalom, amikor Tőserdőbe várják a hagyományokat kedvelőket. A három napos rendezvényre gazdag programmal készültek a szervezők.

 

Aki szereti a népzenét, a néptáncot, a klasszikus játékokat, a kézműves foglalkozásokat, a tartalmas kulturális értékeket, az állatokat, az nem fog csalódni a Széna vagy Szalma fesztiválon. Bőséges választék van mindenből. Az esemény fő szervezője a Templom-Halom Lakitelek Nonprofit Kft és a TÖLGY Alapítvány, társszervezője Lakitelek Önkormányzata. A rendezvény három napja alatt a folklór és a hagyomány játssza a főszerepet, mely minden programban megnyilvánul. A szervezők célja a szórakoztatás mellett a természet, a helyi flóra és fauna bemutatása a Nemzeti Park munkatársainak segítségével. Tapasztalatuk szerint egyre inkább ez a természetes és autentikus közeg, szórakozási forma mozgatja meg leginkább az embereket. A vásári forgatagban szép, minőségi, érdekes és hasznos portékák találhatnak gazdára. A programok több helyszínen történnek, és minden korosztálynak szórakozást nyújtanak. A fellépő előadók minősége, a programok sokszínűsége, illetve a több helyszínen történő események sokasága méltán nyerheti el ismét a környék, valamint a kistérség egyik legrangosabb rendezvénye jelzőt. A szervezők ezúttal is arra törekszenek, hogy a fesztiválra látogatók minőségi áruval találkozhassanak. Kínai, valamint pár forintos műanyag termékeket nem lehet árulni, magyar és/vagy kézműves terméket viszont igen.

Az első nap délutánján a lakiteleki ifjú tűzoltók mutatták be az egy hetes táborban tanultakat, majd a szintén helyi ifjúsági táncosok léptek a színpadra. A Szabados Zoltán bábművész általa irányított Lópici Gáspár társulat a Négyszögletű Kerekerdő – Költői verseny darabot adta elő. A zenekarok közül elsőként Tázló együttes mutatkozott be, este hat óra után. Őket követte a Neofolk, a Ciráda, majd pedig az Apnoé Folk Unferground társulat. A fellépők közötti szünetben Borda Balázs bakelit lemezeit lehetett hallgatni. Az éjszaka utolsó fellépője a Széna Vagy Szalma Band volt.