1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 18 °C
  4. |

Együtt táncolt magyar és lengyel

Több mint két évtizedes barátság köti össze Tiszakécskét Poznannal. A két város táncosain keresztül került kapcsolatba egymással. Azóta egyik évben Tiszakécskén, a másikban Poznanban találkoznak.

 

Halina Pacanowska Wiesnyiewska harmincöt évvel ezelőtt alapította a Piroska táncegyüttest, azóta a vezetője és koreográfusa is. Lengyelországban egyedül a Piroska táncol magyar táncokat. A varsói magyar nagykövetség és a Magyar Kulturális Intézet szervezésben megvalósuló események állandó fellépői Lengyelországban. Óvodákban és iskolákban is népszerűsítik hazánk táncait. Kovács Ernő polgármester köszöntőjében elmondta, hogy mindig megcsodálja azt a tüzet, a fiatalos lendületet, amivel Halina rendelkezik, és amit a táncosain is látni lehet. Sok száz lengyel fiatallal megtanította a magyar táncokat, és énekeket. Fontosnak tartotta azt, hogy találjanak olyan kapcsolódási pontokat, amelyek Európát és a világ népeit összekötik. Halina ezt a kapcsolódási pontot a táncon keresztül találta meg. - A lengyelek a magyarok a tiszakécskeiek és a poznaniak barátsága legyen örök és azon munkálkodjunk, hogy még erősebb és még szorosabb kötelék fűzzön össze bennünket – mondta Kovács Ernő.

Halina Pacanowska Wiesnyiewska megköszönte a lehetőséget, hogy Tiszakécskén bemutathatták táncaikat. Az egy hét itt tartózkodásuk alatt a tiszakécskei táncosokkal együtt töltötték el az időt. Szokás az, hogy akár Poznanban, akár Tiszakécskén a két város fiataljai megtanulnak egy közös táncot. Ezúttal polonézt tanulták meg a magyar táncosok. A gálán a Piroska táncegyüttes nem csak magyar táncot táncoltak, de polonézt és mazurkát is.Rajtuk kívül fellépett: a Nagy Tisza és a Tiszavirág tánccsoport, a Kécske néptáncegyüttes és a Boróka citerazenekar. A gála utolsó programjaként a polonézt közösen táncolták a magyar és lengyel fiatalok.