1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Először nyerték kécskeiek a tornát

Tízedik alkalommal rendeztek a női strandkézilabda tornát a termálfürdőben. A jubileumi versenyen helyi csapat végzett az élen.

 

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is tizenkét csapatot hívtak meg arra a tornára, amit szombaton rendeztek a tiszakécskei termálfürdőben. A csoportmérkőzések két pályán zajlottak, de a helyosztókat már a csak a centerpályán játszották. –Vannak olyan csapatok, akik rendszeresen itt vannak, de mindig vannak újak is – mondta Bús Dezső főszervező. Helyi csapat eddig mindig indult. A most kettő csapat is nevezett, az egyik Kécske, a másik Tiszakécske néven. Sajnálatos módon Bács-Kiskun megyében nem olyan sokan játsszák a strandkézilabdát, ezért is próbáltunk lehetőséget biztosítani a csapatoknak. Az elmúlt évben voltak válogatott játékosok is, de most nem tudtak eljönni, mert az időpont egybe esik a válogatott programjával. Azért az Abony NB-I/B-s, valamint a Kecskemét komplett kézilabda csapata itt volt. Azt azért meg kell jegyezni, hogy aki a parkettán jó, az nem biztos, hogy a homokban is ugyan olyan jól tud játszani. A bordányiak, a szegediek és a hódmezővásárhelyiek kimondottan strandkézilabdát játszanak, bajnokságban nem szerepelnek. Azért ebben az időpontban rendezzük a tornát, mert augusztusban kezdődik a bajnokságra az alapozás, és ez egy jó erőnléti edzésnek felel meg. Itt nem az erő dönt, hanem a technika és a gondolkodás. A jó fizikumú, terjedelmesebb játékosok a strandkézilabdában nem tudnak úgy érvényesülni. A kicsi, pörgős, forgós játékosok, akik jobban tudnak esni, eredményesebbek. Ebben a sportágban nem lehet ara számítani, hogy tartom a labdát, mert egy góllal vezetek, és megnyerem a mérkőzést, mert szinte minden támadásból születhet gól. Támadásoknál a kapust le lehet cserélni az úgynevezett nyúllal, akinek gyorsnak kell lenni. Az ő találata nem egyet, hanem két gólt ér. A 180 fokos fordulatból elért gól is duplának számít. Mivel nincs középkezdés, a kapott gólnál a kapus azonnal eldobhatja a labdát, és ha betalál az ellenfél kapujába, akkor az is két találatot ér. Egy csapat négytagú, három mezőnyjátékos és egy kapus alkotja, de amint említettem támadásoknál a kapust mezőnyjátékos helyettesíti. Mivel gyors, pörgős a játék, a játékszabályt úgy alkották meg, hogy mind a két félidőt meg kell nyerni. Egy félidő megnyerése számít 1–0-nak. Ha a másik félidőt a másik csapat nyeri, mindegy, hogy milyen arányban, akkor döntetlen lesz az eredmény. Ilyenkor szétlövés következik, ami abból áll, hogy a kapus indítja a saját játékosát, és ebből kell gólt lőnie. Az a cél, hogy a játékos minél közelebb, az ellenfél kapujánál kapja meg a labdát. A három lépés szabály ugyanis itt is érvényben van, ami azt jelenti, hogy csak hármat lehet a labdával lépni. Szétlövésnél három-három dobás következik, ha nincs eredmény, akkor addig dobnak, míg az egyik csapat nem hibáz. Egy mérkőzés kétszer tizenkét percből áll mondta Bús Dezső.

A nagy meleg miatt természetesen folyamatosan locsolták a pályát. Szükség is volt rá, mert a homok hamar felmelegedett, és a strandkézilabdát mezítláb kell játszani. A csapatok nagy küzdelmet vívtak egymással. Nem egyszer csak szétlövések döntöttek. A tornát Kécske csapat nyerte, így a torna történetében először vihette haza helyi csapat a kupát. Korábban éveken keresztül a Csipet csapat nyert, de ők most nem voltak itt. A második helyen Törökszentmiklós, a harmadikon Adács Etalon csapata végzett. A gólkirálynői címet Molnár Julianna (Adács Etalaon) szerezte meg. A legjobb játékosnak Szabó Alexandra (Bordács) bizonyult, a legjobb kapusnak pedig Kocsa Zsuzsát (Szolnok) választották.