1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Ovi-Vakáció a lakiteleki óvodában

Minősített referencia intézményként „Kislépések nagy csodák a nyári óvodai életben” címmel valósítja meg Ovi-Vakáció Jó gyakorlatát a lakiteleki óvoda.

 

Óvodánk nevelőtestületében 2001-ben érlelődött meg az ötlet, hogy a gyakran csak az udvari játékra korlátozódott nyári életet tartalmasabbá, színesebbé, gazdagabbá kell tenni. Ekkor indultak az első témahetek, és raktuk le az alapjait a ma már hét hétre bővült programnak. Az első években a szülők és gyerekek érdeklődésének, igényeinek megfelelően változott a hetek témája, tartalma és ideje. A tapasztalok alapján jött létre az a hét hetes Jó gyakorlat, amely már évek óta bizonyította sikerét, létjogosultságát. A kézműves hét, a népi játékok és tánc hete, a lovaglós hét, bábjáték hete a környezeti hét a pancsolás hete és az indián hét, a nyári csoport és óvoda összevonás idejére nyújt a gyerekeknek feledhetetlen nyári élményeket. A mi óvodánkban a gyerekek szívesen jönnek óvodába még akkor is, ha a nyár folyamán nem a saját barátja, óvó nénije és megszokott környezete várja. Úgy tapasztaljuk, sok kisgyereknek az Ovi-Vakáció a nyaralása – tudtuk meg Sütő Lászlóné óvodavezetőtől. A Jó gyakorlatunk célja, hogy bemutassuk, óvodánkban a szorgalmi év után is tartalmas nevelőmunkát folytatunk, amely segíti a gyerekeket abban, hogy a nyári csoportösszevonások idején is biztonságot nyújtó, szeretetteljes légkörben tartalmas, vakációs élménnyel gazdagodjanak. Hét héten keresztül különböző projektekben vesznek részt, melyekben jól érzi magát minden kisgyerek, óvodapedagógus és a dajka néni is.

„Gyí paci paripa” -Lovaglás hete A gyerekek kedvenc állatai a lovak, a lovaglás a legtöbb gyermek számára valóra vált álom. A félénkebbek boldogan simogatják, etetik, fésülik ezeket a pompás állatokat, a bátrabbak izgatottan várják a napi lovaglásokat. Az ostorfonás, nádparipa készítés pedig már csak „hab a tortán”. „Nagy Medve” - Indián hét Az óvoda kapuján belépő gyerekeket pánsíp hangja és indián népzene fogadja. Az arcfestés után mindenki belevetheti magát az íjászat, sátorverés, mocsárjárás, patkóhajítás, lasszóvetés örömeibe. A pénteki tábortűz után még sokáig hallatszik a hangos csatakiáltás. „Eszterlánc” – Gyermektánc hete A népzene már az egészen kicsiket is elvarázsolja, hát még ha tollas kalapban és kékfestő szoknyában táncolni is lehet rá! A népi gyermekjátékok, a kézműves kuckóban történő szövés - fonás még a kevésbé táncos kedvűeket is cselekvésre serkenti. „Kis lépések nagy csodák”- Környezetismereti hét A kirándulásban nemcsak az a jó, hogy együtt mókázhatunk a barátainkkal, hanem az is, hogy a hátizsák mélye sok finomságot rejt. A séta, kerékpározás, lovas kocsizás, buszozás és vonatozás közben a közlekedési ismeretek észrevétlenül válnak a gyerekek sajátjaivá, a tudás mellett a jó hangulat és a sok emlék is örök marad. „Szőjünk-fonjunk”- Kézművesség hete A papír igazi varázslatra képes, hiszen hajtogatható, ragasztható, lehet rá rajzolni, festeni, egy üres lapból csoda születhet. Ez történik a kézműves héten is, pillangók röppennek elő a fehér lapból hol ujjbábként, hol társasjáték formájában. A gyerekek nagy örömére minden elkészült varázslat hazavihető! „Játsszunk bábszínházat”- Bábjáték hete

Más bőrébe bújni, bábok mögé rejtőzni igazán jó szórakozás. Különösen akkor, ha bábjainkat magunk készítjük el. A kicsi ujjak közül előkerülő figurákban benne van minden fantázia és egy darabka is a készítő szívéből. A hét végi bábelőadásból minden titokra fény derül! „Ha végre itt a nyár”- Pancsolás hete Egész télen arra várunk, hogy beköszöntsön végre a hosszú, forró nyár. Augusztusban oviba járni azért is jó, mert egész nap fürdőruhában lehet pancsolni, sárból várat építeni, és a vízipisztolyt még az óvó néni is szívesen használja a strand gyermekmedencéjében.

„Lánc, lánc, eszterlánc” – népi játékok, néptánc hetét Romhányi Olga gyermektánc pedagógus vezette. A héten a néphagyományok, népi játékok, néptánc világába barangoltak a gyermekek. Reggelenként az óvodába érkezőket hangszeres népzene fogadta, a gyermekek részt vettek először a „klasszikus”, majd a motívumalkotó ugróiskolák felrajzolásában. Az idén újdonság volt a„gumizás”, mely sok felnőtt kedvelt játéka volt gyermekkorában. Népi szoknyácskákban, pántlikával a gyermekek jókedvűen, önfeledten játszották az énekes-táncos játékokat, mozgásos népi játékokat, párválasztókat, valamint mondókáztak, és csujjogattak, ahogy a torkunkon kifért. A fiúk élvezettel játszották a futó, fogó, ügyességi játékokat. A „kézműves kuckóban”, folyamatosan születtek a karkötők, a párták, papírtányérok.

A hét minden napja táncházzal zárult.