1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Aki nem permetezett, az nem szüretel

Az esős időjárás miatt sokkal többet kellett permetezni idén a szőlősgazdáknak. Ez viszont megnövelte a költségeiket. Egy hektár szőlő művelése most hétszázezer forintba kerül.

 

Jó termésnek, és kedvező felvásárlási árnak kell lenni ahhoz, hogy a szőlőtermelők ki tudják gazdálkodni a növényre fordított összeget. A számítások szerint ugyanis egy hektárra hétszázezer forintot kell költeniük, hogy megvédjék termésüket a gomba és más betegségek ellen. – Száz mázsás termésnél hetven forintos felvásárlási ár esetén lehet kigazdálkodni ezt az összeget – mondta Papp Kálmán a Lakitelek-Szentkirály Hegyközség elnöke. Bár vannak olyan területek, ahol ennél több mázsa termésre is számíthatnak a gazdák, de olyanok is, amelyek nem érik el ezt a mennyiséget. Ők hiába költöttek sokat a permetezésre, nem lesz hasznuk az idén. Amennyiben a felvásárlási ár hetven forintnál kevesebb lesz, a helyzet még rosszabb lesz.

A hegyközség tagjai, a hagyományokhoz híven, a szüret közeledtével, határbejárást tartottak. Ennek elsősorban az volt a célja, hogy megnézzék milyen minőségi és érési állapotban vannak az ültetvények. Nem csak a borszőlő, de a csemege fajtákat is szemügyre vették. Néhány csemegefajta, mint például a cardinál, már piac érett, de más fajták is zsendülnek, és hamarosan fogyaszthatók lesznek. A borszőlőfajtáknál a cserszegi fűszeres van a legelőrehaladottabb érési állapotban, de ez is termőföldenként, a talaj minőségétől függően más-más érettségi állapotot mutatott. – A szüret időpontját szerettük volna megbecsülni fajtánként – tájékoztatta lapunkat Stinner Ferenc a Tiszamenti Szőlőtermelők Szövetkezetének az elnöke. Az enyhe tél miatt a természet két héttel korábbi időpontot jelzett a szőlőnél, de most a sok csapadék miatt teljesen beállt a fajtára jellemző érési idő. Nem hogy korábbra, de inkább későbbre várható a szüret. A csapadékos időjárás több kórokozóra is kedvezően hatott, így a lisztharmatra és a peronoszpórára is. Még elég sok időt kell kint tölteni a szőlőnek, így nehéz megbecsülni azt, hogy mi lesz a végeredmény. Láttunk nagyon rossz, de nagyon jó állapotú ültetvényeket is. Az esős idő miatt a rosszul permetezett szőlőkben nagy károk várhatók. Éppen ezért felelőtlen dolog lenne előre nyilatkozni arról, hogy milyen termések várhatók. Az elkövetkezendő harminc-negyven nap időjárásától nagyban függ az, hogy mit tudnak a gazdák betakarítani és milyen minőségben – vélekedett a szakember.