1. 2024.04.18. csütörtök, Andrea
  2. |
  3. 11 °C
  4. |

A népművészet mestere a tiszaalpári kosárfonó

Tíz alkotónak, köztük a tiszaalpári Kanalas János kosárfonónak adományozott Népművészet Mestere-díjat a magyar kormány nevében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap Budapesten.

A lehető legmagasabb elismerést, a Népművészet Mestere-díjat vehette át vasárnap Balog Zoltán minisztertől Kanalas János népi iparművész. Az országszerte ismert és elismert tiszaalpári kosárfonót, oktatót a Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület „titokban” terjesztette fel a díjra, Kanalas János csak az utolsó pillanatban, néhány nappal a díjátadás előtt értesült arról, hogy méltónak találták az elismerésre.

Kanalas János egy igazi kosárfonó faluban, Alpáron született 1947-ben. Szülei, nagyszülei, de már dédszülei is kosárfonással foglalkoztak, ő maga is gyermekkora óta köti a kosarat – 1967 óta már feleségével együtt. Huszonöt éven át az Alpári Háziipari Szövetkezetben dolgoztak, majd 1989 óta már önálló vállalkozóként végzik a népi mesterséget. Kanalas János számára a kosárkötés több egyszerű megélhetésénél. A mester az egyesület segítségével 17 éve szervezi a kosárfonó táborokat, három éve pedig életre hívta az országos kosárfonó találkozót, ahol minden esztendőben összegyűlnek a szakma mesterei. Ezekkel a rendezvényekkel mindig is az volt a célja, hogy minél több emberrel megismertesse a kosárkötés szépségeit, fogásait, hogy átadja tudását a fiatalabb generációknak. Kanalas János a Népművészet Mestere-díjat a népművészet területén kifejtett munkássága és oktatói tevékenysége alapján érdemelte ki.

Míg évtizedekkel ezelőtt a mindennapi munkához szükséges használati tárgyakat, főleg tároló kosarakat készítettek, mára már egyre nagyobb az igény az egyedi termékek iránt. A tradíció mentén Kanalas János a mai napig készít bevásárlókosarakat – azokból is vagy húszfélét a klasszikusoktól a modernekig – , számtalan formájú tárolókosarat, fonott üvegeket, halászati szerszámokat, de ha egyedi megrendelés érkezik, annak megvalósításának mikéntjeit is kifundálja. Az év minden napján látogatható tiszaalpári műhelyéből került már ki játszóház, lovas kocsira való kocsiszekrény, de még gyaloghintó is. Többször kapott már megrendeléseket színházaktól is a legkülönfélébb színpadi kellékekre.

Kanalas Jánost elmondása szerint nagyon váratlanul érte a Népművészet Mestere-díj, és nagyon boldog, hogy megkaphatta a szakma legrangosabb elismerését. – Itt a Budai Várban már látszik, hogy egyre több a fiatal, aki szeretne ezzel a mesterséggel foglalkozni – mondta el érdeklődésünkre Kanalas János, aki portékáival már 26. alkalommal van jelen a Mesterségek Ünnepén Budán. Mint hozzátette: a tiszaalpári kosárfonó táborokba évről-évre visszatérő és új vendégek közül sok a pedagógus, akik később továbbadják tudásukat a gyerekeknek. Visszatérni Kanalas János kaspadja mellé érdemes is, hiszen a szakmát nem lehet gyorstalpalón ellesni. A mester gyakran mondja is mosolyogva a munkájára rácsodálkozó érdeklődőknek: a kosárkötés nem olyan nehéz mesterség, 50-60 év, és beletanul az ember.

Forrás: baon.hu