1. 2024.04.18. csütörtök, Andrea
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Saját magából ad egy-egy darabot alkotásaival

Illés Renáta műveiből nyílt kiállítás a tiszaalpári művelődési házban. A fiatal alkotó több fajta munkáját is megmutatta az érdeklődőknek.

 

Korábban csak gobelin készítőként ismerték a településen Illés Renátát. Mostani munkái viszont arról tanúskodnak, hogy a fiatal tehetséges alkotó, több fajta művészeti ágban is otthon van, ami különleges képességeit bizonyítja. A kiállítást dr. Vancsura István polgármester nyitotta meg, aki elmondta, hagyományt szeretnének teremteni abból, hogy egy-egy helyi alkotó munkáit megismertessék a közönséggel. Dr. Farkas Klára, aki a gobelin kiállítás megálmodója volt Tiszaalpáron, a művészeti ág keletkezéséről beszélt. Amint elmondta, a gondoskodás és a szeretet mutatkozik meg Illés Renáta képeiben, aki ezúttal nem csak gobelint, de festményeket, ceruza- és tusrajzokat is kiállított. Győri Istvánné az általános iskola igazgatója is Renáta sokoldalúságáról beszélt. Az útkeresésében még nem lehet tudni, hogy mi lesz az igazi profilja - mondta. Az alkotásait már több alkalommal is díjazták. Büszkeséggel említette, hogy egykoron tanította Renátát. Azt kívánta, hogy találja meg helyét az életben és szárnyaljon minél messzebbre.

Illés Renáta megtiszteltetésnek vette, hogy először ő mutatkozhatott be Tiszaalpáron, Az alkotó kéz kiállítás keretén belül. Köszönetet mondott Török Józsefnének, aki már hosszú évek óta figyelemmel kíséri és segíti munkáit. Elmondta, hogy a gimnáziumi éveiből két évet Németországban töltött kétnyelvű iskolában. Ott került közelebbi kapcsolatba a művészetekkel. Több technikát is kipróbált már a ceruza és szénrajzokon keresztül, a vízfestéstől, az akrilfestésig. Legfőbb inspirációja a Tiszaalpári Bársony Lovasudvar kiemelkedő képességű csikósai, valamint a Bársony család, akiket a második családjának nevezett. Nem csak művészetileg, de emberileg is nagy hatással vannak rá. A gobelinkészítést édesanyjától tanulta. Hamar beleszeretett a tűvel való festésbe, és egyre nehezebb képek elkészítését vállalta. Nagy kihívásnak tartja egy-egy kép megvalósítását, miközben élvezettel dolgozik rajta. Munkáival már több értékes díjat is nyert. A horgolást kíváncsiságból, az internetről tanulta meg. Szívesen készít kiegészítőket ezzel a technikával, aminek főleg a barátai és az ismerősei örülnek. Alkotásai közben úgy belemerül a munkába, hogy nem hallja meg azt, ami körülötte történik. A saját világába kerül bele, saját alkotása révén. Vallja: nincs annál jobb világ, mint amit te alkotsz magadnak. Véleménye szerint az alkotás hasonlít az álom megvalósításához. Megálmodik valamit, gondosan megtervezi és igyekszik minél gondosabban megvalósítani. A kész munka között több óra javítgatás is van, hogy minél teljesebb legyen. Minden alkotás egyben harc is az idővel, de amikor képkeretben látja művét, az nagyon felemelő érzés. Valamennyi alkotása egy kis darab saját magából, az érzéseiből, a lelkéből, a vágyaiból, amit másoknak is át tud adni. Arra biztatott mindenkit, hogy ne adják fel álmaikat.