1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

A múlt eszközeit, tárgyait mutatták be

Hagyományőrző nap keretében számtalan program várta nem csak a helyeiket, de a településre látogatókat is Nyárlőrincen. A művelődési ház termei, udvara, és az előtte lévő rész is mind a hagyományteremtésről szólt, a községben.

 

A művelődési ház nagytermébe ezúttal olyan tárgyakat, eszközöket állítottak ki, amelyek a múltat idézik. A jelenlévők közül sokan nem is tudták, hogy akadnak a községben élők közül olyanok, akik őrzik, megbecsülik a múlt tárgyait, emlékeit. Közülük is kiemelkedik Bali Gábor és családja, akik több évtizede foglalkoznak régiségek gyűjtésével. A most kiállított tárgyak csak egy része annak a gyűjtemények, amelyek otthonukban található. Jokhel Árpád főszervező elmondta, nagyon sok tárgyból, eszközből válogathattak, akár egy egész múzeumot is meg tudtak volna tölteni vele. A művelődési ház udvarán egy jurtát is felállítottak, amelyben a régi életmódhoz kapcsolódó kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők, az Üllő Vezér Hagyományőrző Egyesület jóvoltából. Ők különböző régi játékokat is hoztak magukkal és az íjászattal is megismertették, főleg a gyerekeket. Az íjjal való lövést Fekete Attila látás sérült is kipróbálta, és minden egyes lövése beletalált a táblába.

Önkéntesek segítettek abban, hogy a gyerekek kézműves foglakozásokon vehessenek részt. A nyugdíjas klub tagjai évek óta foglalkoznak kukoricacsuhéból font tárgyakkal, aminek a készítésére megtanították az érdeklődőket. A kiállításon a régi tárgyak mellett terményeket és termékeket is bemutattak, amelyek mind a község lakóitól származtak. Nagy érdeklődés kísérte a szilvalekvárfőzést. A folyamatos kavarást fél órás váltásokkal oldották meg. A több órás főzés után végül olyan állagú lett, amilyennek szerették volna, és természetesen mindenki ehetett belőle.