1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Kosárfonók találkoztak Tiszaalpáron

Negyedik alkalommal rendezték meg Tiszaalpáron az Országos Kosárfonó Találkozót. Ennek megfelelően az ország minden részéből érkeztek az eseményre.

 

A megnyitó ünnepségen Kanalas János helyi kosárfonó, aki nem régen kapta meg a Népművészet Mestere kitüntető díjat, emlékezett vissza arra, hogy régen 450-500 család is élt a településen, akik kosárfonásból életek. Vancsura István polgármester elmondta, hogy ez a rendezvény a legjobb helyen van az országban, mert a korábbi évtizedekben nagyon sokat foglalkoztak kosárkötéssel. Sajnálatát fejezte ki, hogy mostanra alig vannak a nagyközségben olyanok, akik tudják, értik, ennek a szakmának csínját-bínját. Kanalas Jánosnak köszönhető az, hogy a nyári táborban egyre többen fordulnak meg. Jó lenne az, ha a helyi iskolásoknak is át tudnák adni ezt a kézműves mesterséget, mert egyre többen ragaszkodnak a természetes anyagokhoz.

Jelentős esemény ez településünk életében fogalmazott Czinege István a Czinege Manufaktúra tulajdonosa. Kevés olyan képzőművész esemény van az országban, ahol mindennap használatos tárgyakat mutatnak be. Tulajdonképpen művészeti alkotás, amit itt végzünk, csak sajnos nincs még eléggé értékelve. Azt gondolom, ha tradíciót teremtünk a kosárfonásnak, akkor annak tíz év múlva fogjuk meglátni a hasznát, mert remélem, hogy akkor az utódaink is itt lesznek. Az ország minden tájáról érkeztek kosárfonók, összesen huszonhatan. Az elmúlt évinél színvonalasabb anyagokat hoztak a kötők. Ez azt is jelenti, hogy egy-egy ilyen megmutatkozás fejlődést is hoz a kosárfonók életében. Egymást ösztönzik, hogy szebbet és jobbat kell készíteni. Úgy gondolom, hogy már a minőségi kosár készítés irányába megyünk el, ami mindenképpen jót jelent. Ezt bizonyítja az is, hogy két első, és két harmadik helyet osztott ki a zsűri, és különdíjat is megszavaztunk. Az első helyen Pados Zoltán és Gergely István végzett, második lett Kozma Ilona, harmadik pedig Nagy Andrea és Palatinusz László. Különdíjban részesült Bene Ágostonné.

A kosárfonók a helyszínen is dolgoztak. Kanalas János egy nagyon szép, de nem egyszerű kosarat készített, amit a versenyzőknek a kiállításul szolgáló piaccsarnokban kellett elkészíteniük. Erre nem kevesebb, mint hat órát kaptak. Sokan megcsodálták azt, milyen ügyesen dolgoznak férfiak, és a nők, sőt még egy kisfiú is. Természetesen az így elkészített kosarat is díjazta a zsűri. A legjobban Gergely István teljesített, ő vihette el az első helyezettnek járó díjat. Valamennyi versenyző emléklapot és egy kézműve cseréptálat kapott ajándékba. A díjátadáson helyi fiatalok is bemutatkoztak táncukkal. A kiállításon a fűzfavesszőből készült termékeken kívül szalmafonásokat is láthattak az érdeklődők és megkóstolhatták Marsa Istvánné lekvárjait. Minden bizonnyal jövőre is megrendezik majd, a kosárfonók országos találkozóját.