1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Pedagógus szolgálati lakásból helytörténeti kiállítás

Új, nagyobb és tágasabb helyre költözött Lakiteleken Pullai Sándor gyűjteménye. Egy volt pedagógus szolgálati lakást alakították át, ami helyet biztosít a régi tárgyaknak, eszközöknek, fényképeknek.

 

Ünnepélyes keretek között adták át szombaton délután a Pullai gyűjteményt és a helytörténeti kiállítást. Már délután kézműves foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek a Széchenyi krt. 70 szám alatt. Az általános iskolások, az irodalmi alkotások segítségével eleveníttették fel Lakitelek históriáját a kezdetektől egészen napjainkig. – Ápolni kell a múlt hagyományát, amit elődeink hagytak ránk. Múlt nélkül jövő sincs – mondta Kotvits Jánosné nyugalmazott tanár megnyitó beszédében. Azok a tárgyi emlékek, amelyek a helytörténeti gyűjteményben találhatók, ezt a nemes célt szolgálják. A felújított épület helyet ad a kiállítás anyagának. Nem csak az épületben, de az udvaron is láthatók régi emlékeket felidéző tárgyak, eszközök. A kiállítás nagy része Pullai Sándortól származik, aki a településnek adományozta évtizedek óta gyűjtött tárgyait. Néhányhoz magyarázatot is lehetne fűzni, mert a mai emberek számra már teljesen ismeretlenek. Az emlékek felidézéséhez kellenek olyan megszállott emberek, mint Pullai Sándor, aki megszerezte, megtalálta, és közszemlére bocsátotta sok-sok munkával. A gyűjteményben megtalálható a régi falusi ember mindennapi munkaeszköze. Látható régi kardgyűjteményt, amelynek a legértékesebb darabja az 1848-ból származó Muraközy kard. Egész konyha berendezés is felidézi a régi időket.

A gyűjteménynek van egy másik része, mely Lakitelek iskoláinak történetét mutatja be. A településen több mint 150 évvel ezelőtt kezdődött el a tanítás. Az elmúlt másfél száz év alatt összesen kilenc iskolában tanulhattak a helyi és környékbeli gyerekek. 1950-ben lettek önálló tagintézmények a lakiteleki iskolák, korábban Kecskeméthez tartoztak, irányítás szempontjából. Láthatók a régi fotókon olyan pedagógusok (Lávay László, Rácz Miklós, Harczos István), akikről iskolát neveztek el. Az udvaron álló nagy hordó arra tesz utalást, hogy évtizedekkel korábban gazdag szőlő és borkultúra folyt a községben. Az udvaron egy kemence is található, amiben kenyérlángost és pogácsát sütöttek az átadás napján. A helytörténeti gyűjteményt Kókai Géza református lelkész és Bagi Ferenc katolikus plébános áldotta, illetve szentelte meg. A nemzeti színű szalagot Pullai Sándor és Felföldi Zoltán polgármester vágta át.