1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Ingyenes fürdő használat három hétig

Mától három héten keresztül ingyen lehet használni a Lakitelek Népfőiskola új és régi medencéit. Az új termálvizes medence elkészült, jelenleg próbaüzemmel működik.

 

Tegnap még csak a népfőiskola dolgozói, de mától már bárki igénybe veheti a népfőiskola új szolgáltatását, a termálvizes medencét. Október 15-ig, amíg a próbaüzem tart, nem kell belépődíjat fizetni. – Két kutat fúrtak, az egyikből 53 a másikból 42 fokos víz jön fel – tájékoztatta lapunkat Lezsák Sándorné a népfőiskola igazgatója. Az alacsonyabb hőmérsékletű vizet úgy hűtjük le 37-38 fokra, hogy a benti tanmedence és a kinti gyermekpancsoló vizét ezzel keverjük. Korábban a tanmedence vízfokát gázzal kellett melegíteni, megfelelő hőmérsékletűre. Az uszoda fűtését is már a meleg vízzel oldjuk meg, így tudjuk elérni azt, hogy ne legyen túl meleg az új medence vize. Ez nem csak szerencsés megoldás, de spórolás is egyben.

A tanmedencét már évek óta használják iskolások és óvodások délelőttönként, tanóra keretében. Lesz arra is mód, hogy aki a termálvizes medencét akarja használni, az úszhat is, ha akar, mert egy hosszat szabadon hagynak. A szaunát viszont csak késő délután kapcsolják be. A kinti termál medencét télen is, a gyermek medencét azonban a fagyok beálltáig lehet csak használni. A vizet mindennap leengedik a két medencéből. Az eddigi vizsgálatok szerint a víz nőgyógyászati és mozgásszervi betegségek gyógyítására alkalmas. Lezsák Sándorné elmondta még, hogy minél hamarabb szeretnék elindítani a gyógyvízzé való nyilvánítást, amihez különböző szakvélemények szükségesek. A kétszáz négyzetméteres medencében negyvenhat fúvóka található, amelyből 12-12 a talpat és a hátat, 18 a feneket maszírozza, négy buzgár és egy „gomba” is található benne. Az uszoda és a fürdő hétfő kivételével tíz órától 22 óráig tart nyitva.