1. 2024.04.18. csütörtök, Andrea
  2. |
  3. 11 °C
  4. |

Szüreteltek az óvodások és iskolások

Évek óta szüretelni hívja a Lakitelek Népfőiskola az óvodásokat és iskolásokat. Ezúttal is közel százhetven gyerek szedte nagy buzgalommal a szőlőt.

 

Az idei szőlő szüret nem olyan, mint az elmúlt évi volt. Ezt még az óvodások is megállapították, ugyanis nem ragadt annyira a kezük a szőlőszedés után, mint 2013-ban. A mostani időjárási körülmények nem kedveztek a növénynek. Sok volt az eső, és ez nem csak a cukorfokot rontotta, hanem több alkalommal is kellett permetezni. Akadtak olyan termelők, akik nem tudták megóvni ültetvényüket a betegségektől.

A lakiteleki óvodások és iskolások azonban ebből csak nagyon keveset észleletek. Leginkább azt, hogy a szőlő, és az abból készült must nem volt olyan édes, mint tavaly. Öt sort jelöltek ki számukra, ahol „garázdálkodhattak”, vagyis szedhették a szőlőt. Mind a hét lakiteleki óvodás csoport és a második osztály diákjai szüreteltek ezúttal. Gyűltek a fürtök a kis vödrökbe, amit ládákba öntöttek. Persze közben meg is kellett kóstolni, hogy milyen ízű is a szőlő. A gyerekeknek ízlett, de a gazda a fokkal és az árral nem lehetett elégedett.

A gyerekek a szüret után, a hagyományokhoz híven, kemencében sült kenyérlángost kaptak, amit baracklekvárral vagy tejföllel ízesítettek. A férfiember számára poharakba kiöntött nedű rozé bornak látszott, de mint kiderült „csak” tea volt benne. Minden esetre a kicsi szüretelők jót ettek a lángosból, ami meg is látszott a bajusz portájukon. A több mázsa leszedett szőlőt természetesen ledarálták és ki is préselték, felnőtt segítséggel, majd megkóstolták a mustot is. Az szinte biztos, hogy az ebédet nagyon kevesen fogyasztották el, mert a tízórai bőséges volt.