1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 9 °C
  4. |

Felújították a mentőállomást Tiszakécskén

Korszerűsített dinamizált mentőállomást és egy új mentőt adtak át ma, pénteken délelőtt a Tisza-parti kisvárosban.

 

A sürgősségi ellátás fejlesztése, mentése projekt a megvalósítási fázisába érkezett. Ennek egyik részeként Tiszakécskén felújították a mentőállomás épületét, valamint egy új, korszerű, jól felszerelt mentőautót is kaptak. Az átadási ünnepségen jelen volt Zombor Gábor államtitkár, Kovács Ernő kormány megbízott, és dr. Burány Béla az Országos Mentő Szolgálat főigazgatója is. Az államtitkár beszédében hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy a betegellátás színvonala ez által is fejlődik Tiszakécskén. A kormányprogram keretében huszonkét mentőállomás épül, hatvanat újítanak fel, és több mentő gépkocsit is átadnak. A program célja, hogy az ország minden területén, a hívást követő 15 percen belül el tudják látni a betegeket. A beruházások ennek a megvalósítását szolgálják. – Bízom abban, hogy ez a program az egészségügyi ellátás fejlesztését segíti. A kormány azt szeretné elérni, hogy minden településen a legmagasabb szintű egészségügyi ellátás legyen. Ebben a mentőszolgálatnak óriási szerepe van – mondta Zombor Gábor. Kovács Ernő kormánymegbízott köszönetét fejezte ki azért, hogy a tiszakécskei mentőállomás is megújulhatott, mert amikor elkezdődött a beruházás, akkor még polgármesterként látta el feladatát a városban. Azt kívánta, hogy ha szirénázva elindul a mentő, akkor azért legyen, mert gyermek születik Tiszakécskén, vagy a környező településeken, és mindegy, hogy fiú vagy lány lesz, csak egészséges legyen.

Mi általában csendben dolgozunk, igaz néha vijjognak a szirénák, de csak azért, hogy a másodperceket lerövidítsük, és minél hamarabb odaérjünk arra a helyszínre, ahol a betegek várnak minket – mondta dr. Burány Béla. Nekünk nem az a dolgunk, hogy az előtérben lévő színpadon mozogjunk, hanem az, hogy mentsük a menthetőt, szépen csendben. A mentő hivatás egyike az olyan hivatásoknak, amely mindenféle egyéb tényezőktől független szolgálat. Szolgálja az életmentést, a lakosságot. A tiszakécskei beruházás uniós forrásból, kormányzati döntések és jelentős támogatás mellett, önkormányzati segítséggel valósult meg. Ez azt üzeni nekem, hogy az ország össze tud fogni a nemes ügyekért. Az autót, már néhány hónapja használják a tiszakécskei mentősök. Még sok mentőállomás és sok mentőautó vár megújulásra – hangsúlyozta a főigazgató. A nemzeti színű szalagot Zombor Gábor, Kovács Ernő és Burány Béla vágta át, majd a főigazgató Blanár József mentőállomás vezetőnek átadta az épület kulcsát.

A tiszakécskei mentőállomás beruházásánál motorikus garázskapukat építettek be, gépkocsi mosó és fertőtlenítő helyiséget alakítottak ki, napkollektorokat telepítettek, részleges épületgépészeti részeket újítottak fel, a gépkocsi kihajtó előtt térburkolatot fektettek le, kiépítették a CO riasztást és a szellőztető rendszert, a nyílászárók egy részét kicserélték, és festés-mázolást is végeztek.