1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Diétás ebéd élelmiszer allergiások számára

Szeptember elsejétől, a tanév kezdetétől, lehetőség van diétás ebéd igénybe vételére, tej, tojás, és liszt érzékenyek számára Lakiteleken.

 
 

Ki ne ismerne olyan embert, felnőttet, csecsemőt, kisgyermeket, akinek tünetei lesznek egyes ételek elfogyasztása után, melyeket mások, a többség, az átlagember minden probléma nélkül ehet?

 
 

A táplálékallergia, a szervezetvédekező rendszerének megváltozott viselkedése a táplálék egyes alkotóival szemben. Az ételallergiások száma gyermekek körében a legmagasabb, megközelítőleg 6-7 százalék. A legismertebb allergén a tej, tojás, szója, hal, eper és mogyoró. Az ételallergia egyetlen kezelési módja a kizárásos diéta, vagyis a betegnek tartózkodnia kell az allergén összetevőket tartalmazó ételek fogyasztásától. Az ételallergiás gyermekek ellátása speciális gondoskodást igényel. A gyermekek számára az a legjobb megoldás, ha ők is az étlapon szereplő (például gluténmentes liszt, laktózmentes tej, vagy más allergénmentes összetevők felhasználásával készült) ételt fogyaszthatják, mint társaik. A Laki-Konyha Kft. az élelmiszer allergiás igénybe vevők kiszolgálásával bővítette tevékenységét. A témával kapcsolatban Tóthné Balla Máriát a Kft. ügyvezetőjét kérdeztük, és érdeklődtünk a változásokról, fejlesztésekről is.

 
 

2012-ben pályázat útján nyertem el a Laki Konyha Kft. ügyvezető állását. Pályázatomban ígéretet tettem több fontos és nélkülözhetetlen változtatás és fejlesztés megvalósítására. A vállalásaim között szerepelt a régi elavult főzőüstök lecserélése, a termelés során keletkező pára elvezetése és a diétás étkeztetés lehetőségének megteremtése. A gépészeti fejlesztést sikerült a 2013-as év végén és a 2014-es év elején megvalósítani. A korszerűbb gépek és a jobb munkafeltételek hozzájárulnak, a szolgáltatásaink színvonalának emeléséhez. Fontosnak tartottam a diétás étkeztetés igényének felmérését és annak mielőbbi bevezetését. Az ehhez szükséges feltételek (dietetikus, diétás szakács, edények, korszerűbb főzőberendezések) 2014. szeptembertől állnak rendelkezésre. Már korábban is készítettünk olyan ételeket, amelyeket a tej és tojás érzékenyek is fogyaszthattak, de ez csak az allergén alapanyag kihagyását jelentette, most pedig már a helyettesítését. A gluténmentes étrend előállítása viszont sokkal nagyobb felelősséget jelent. A glutén érzékenyeknél, mikro mennyiségű allergén is komoly problémát okozhat – mondta Tóthné Balla Mária.

 
 

A diétás menü készítése a következőképpen történik: A dietetikus az általa megírt étlapokat értékelve, az aznapi nyersanyagok felhasználásával összeállítja a különböző diétás menüsorokat (itt elsődleges szempont, hogy a társaikkal azonos ételféleséget készítsünk allergén nélküli nyersanyagok felhasználásával), Ételkészítés előtt egyeztet a diétás szakáccsal, és pontról pontra megtervezik az elkészítés menetét (időben elhatárolva készül, így semmiféle kereszt-szennyeződés nem történhet). Végül pedig kiadagolja a felcímkézett ételesekbe, amit az intézményekbe szállítanak. A felnőtt étkezőknek is lehetőséget biztosítanak a diétás menü igénybevételére. A cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak a részletes kalóriatáblázattal tudnak segíteni, amelyből kiolvasható az ételféleségenként bevitt kalória és szénhidrát tartalom.

 

Az ügyvezető asszonytól azt is megtudtuk, hogy a környéken, legközelebb Kecskeméten van egy olyan konyha, ahol diétás ételeket készítenek, de ők csak a kecskeméti igénybe vevőket tudják ellátni. A Laki-Konyha Kft. kapacitása lehetőséget biztosít több adag lefőzésére, ezért tervezi, hogy megkeresi a környező települések önkormányzatait és intézményeit a szolgáltatás ajánlásával.