1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Szemléletváltozást szeretnének

Az elmúlt hétvégén az iskolazöldítéssel kapcsolatban tartottak rendezvényeket Lakiteleken. A szerencsések kisebb nagyobb ajándékkal térhettek haza.

 

Energia- és víztakarékos, környezetbarát hulladékkezeléssel és kerékpározással kapcsolatos tudás és szemléletmód váltás szerepelt az iskolazöldítési programban. A szemléletformáló események nem csak Lakitelekre, de vonzáskörzetének lakóira is vonatkoztak. A cél az volt, hogy már rövidtávon szemléletváltozás alakuljon ki az emberek életében. Hosszabb távon pedig, a magatartásváltozás következtében az energia, és vízfogyasztás, valamint a hulladéktermelés csökkenjen.

A projekt keretében az általános iskola alsó tagozatos épületszárnyában is változás történt. Többek között megvalósult az épület energiafogyasztásának hitelesítése. Bevezették a helyi komposztálást, víztakarékos berendezéseket építtettek be. Megvalósították az esővízgyűjtést, szürkevíz hasznosító, és hulladékáram-figyelő rendszer építtettek ki, kerékpártárolók valósultak meg, és áttértek a szelektív hulladékgyűjtésre is. A nyílászárókat kicserélték és a hőszigetelés is megtörtént. Olyan kiadványok is napvilágot láttak, amelyek az érintett témákról és az energetikai beruházásokról szóltak.

Több rendezvényen ökotombola keretében ajándékokat sorsoltak ki. Dekoratív, időtálló fogadalomfát is „felállítottak” az iskola falán, melyre a fogadalmakat a résztvevők egy falevélre írták, majd azt a faágaira ragasztották. Az esemény végére a fa „kizöldült”. A Petőfi Népében megjelent kvíz játék nyerteseit is az esemény napján sorsolták ki. Egy-egy kerékpárt nyert Tabajdi Csanád, kiskunhalasi, Bodnár Csenge bajai és Lovas Tamás lakiteleki részt vevő.