1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Tök jó dolgok a Városi Könyvtárban

Minden évben megrendezi a tiszakécskei Városi Könyvtár a tökből készült ételek bemutatóját kóstolóját, a töklámpás készítését, és a jelmezversenyét.

 

Ezúttal is megtelt a könyvtár előtere gyerekekkel, felnőttekkel, akik különböző eszközökkel próbáltak, tökből faragni valami szépet, valami különlegeset, valami maradandót. Természetesen a gyerekek voltak többen, közülük a kisebbek elfogadták a szülői segítséget. Egy óra állt mindenki rendelkezésére, hogy megmutassa, mit tud kifaragni a tökből. Ötletekből nem volt hiány. Voltak olyanok, akik hagyományos ijesztő fejet faragtak, de olyan is akadt, aki félszemű rablót készített, míg mások nehezebb feladatra vállalkoztak, például egy cicába egy másik cicát faragtak. A könyvtárosoktól mindenki kapott egy számot, ez alapján döntötte el a zsűri, hogy kinek a készítménye a legjobb. Az elkészült alkotásokba belehelyezték a mécseseket, amit sötétedés után meggyújtottak. Aki kíváncsi volt rá, az a könyvtár előtt megnézhette.

Ezt követően a tökből készült ételeket tették ki az asztalra, amit mindenki megkóstolhatott, és szavazhatott is arról, hogy neki melyik ízlett a legjobban. A készítők munkáját dicséri, hogy minden elfogyott. A jelmezversenyben természetesen a gyerekek játszották a főszerepet. Az ítészek véleménye alapján a töklámpás kategóriában első helyet szerzett Petrik Mát, második lett Vincze Orsolya, harmadik pedig Nagy Fruzsina. Különdíjban részesült Bálint Alexandra. A tökös ételek közül Józsa Lajoné maffinja ízlett a legjobban a kóstolóknak. Második helyre sorolták Sáfrány Mata Szilvia fatörzsét, harmadikra pedig Batka Attiláné savanyúságát. A jelmezversenyben első helyezett lett a mindössze hét hónapos Petrik Regina, akit töknek öltöztettek szülei. Második helyen végzett Tari Sári, ő boszorkánynak öltözött. Petrik Máté kaszás jelmezét a harmadik helyre sorolta a zsűri.