1. 2024.04.23. kedd, Béla
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Rekord mennyiségű hulladékot gyűjtöttek

Soha ennyi hulladékot még nem gyűjtöttek a tiszaalpári gyerekek, mint az elmúlt hét végén. Papírból, PET palackból és fémből közel kétszáz mázsát szállítottak el a lerakó helyekre.

 

Őt óra állt rendelkezésre ahhoz, hogy papírt, PET palackot és fémet gyűjtsenek össze a tiszaalpári gyerekek, szülők, nagyszülők segítségével. Az eredmény magáért beszél, mert 197.55 mázsa hulladékot vittek be az általános iskola udvarára, ahol mérés után konténerbe kerültek és Szolnokra szállították. A legtöbb természetesen a pír volt, közel 172 mázsa. A fiatalok minden egyes alkalommal többet és többet gyűjtenek be, a háztartásokban keletkezett papírból. A mostani rekordnak számít. Igaz korábban elterjedt az a hír, hogy az iskolákban már nem gyűjthetnek több papírt a gyerekek, de szerencsére ezt megváltoztatták. Éltek is a lehetőséggel a tiszaalpáriak. Nem egy esetben kis teherautóval, utánfutókkal szállították be az otthon már feleslegessé vált papírokat, kartondobozokat. Néhány cég is segített azzal, hogy az iskolának, óvodának adta a már nem használt kartonokat. A papír mellett a PET palack is „sláger” volt. Ha belegondolunk abba, hogy egy-egy palacknak milyen könnyű a súlya és ebből gyűlt össze tizenöt és fél mázsa, akkor csak dicséret illeti a diákokat. Ezúttal fémet is átvettek az iskola udvarán. Bár ebből csak tíz mázsát szállítottak el, mert sokan nem tudták, hogy ezt is lehet hozni.

A gyűjtés öt órája alatt hatalmas forgalom volt az iskola udvarán. Sorba kellett állni, hogy le lehessen adni a hozott papírt, PET palackot, vasat. A mérésben és a pakolásban a szállító cég munkatársai segédkeztek, míg a pedagógusok a regisztrálásban vettek részt. Osztályonként és óvoda csoportonként írták fel azt, hogy ki hány kilogrammot hozott. A leadott hulladék árából származó összeget ugyanis külön-külön fogják majd felhasználni.