1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Gyakorlás a téli helyzetekre

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság teljes létszámú Operatív Törzse (27 fő) a téli rendkívüli időjárásra való felkészülés keretében újabb törzsvezetési gyakorlatot tartott, melyen valamennyi járás helyi operatív törzs részt vett. A gyakorlat célja a veszélyhelyzeti kommunikáció, a lakosságvédelmi intézkedések megszervezésének és az átcsoportosítható katasztrófavédelmi támogató erő-eszköz, valamint az induló készletükön felüli szükséges anyag igényeik felmérésének gyakorlása, a rendkívüli közlekedési események kezelésére elkészített intézkedési terv, a veszély-elhárítási terv és a polgári védelmi adattár vonatkozó részeinek készség szintű alkalmazása.

 

A gyakorlaton egy életszerű veszélyhelyzetet szimulálva, de a valóságnak megfelelő feladatokat kellet végrehajtani, melynek során kiemelt szerep jutott a közlekedési balesetek hatékony felszámolásának, az útlezárások és forgalomelterelések szervezett kezelésének, valamint az úton rekedtek kijelölt melegedőhelyekre való eljuttatásának.

A lakosságvédelmi feladatok valamint a katasztrófavédelmi műveletek megszervezését az operatív törzsek összehangolt feladatellátással hajtották végre. Az operatív törzsbe beosztott állomány felmérte a közúton bajba került közlekedők elhelyezésére alkalmas melegedő-, és befogadó helyeket, az utak tisztítására, valamint a műszaki mentésre alkalmas mentőosztagok mozgósíthatóságát. Az operatív törzs támogató tagjakén,t a rendőrség kidolgozta a balesetek helyszínére vonatkozó útlezárásokat, forgalomkorlátozásokat és meghatározta az igénybe vehető útvonalakat.

A gyakorlat keretében a polgári védelmi szakterület a közbiztonsági referenseknek téli felkészítő szituációs gyakorlatot tartott, melynek célja a téli rendkívüli időjárással kapcsolatos feladatok kezelésének, végrehajtásának gyakorlása.

Fotó: Kovács Andrea tű. hadnagy