1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Gázzal működő autót kapott az alapítvány

Térfigyelő kamerarendszert és egy autót adtak át, pénteken délután Tiszakécskén. A kamerarendszer kiépítésére pályázatot nyert a Vagyonvédelmi és Bűnmegelőzési Alapítvány, az autót a kivonuló szolgálat kapta.

 

Polgármesterek, rendőrök, tűzoltók, vállalkozók vettek részt azon az összejövetelen, melyet a Vagyonvédelmi és Bűnmegelőzési Alapítvány szervezett, Tiszakécskén a lübbeckei házban. A ház előtt állt egy fehér Hyundai autó, amit a Flaga Gáz Kft-től kapott az alapítvány. Az autó indítókulcsát a Kft ügyvezetője Ézsiás Bálint adta át Szöllősi Jánosnak az alapítvány kuratóriumának elnökének. Ézsiás Bálint elmondta, hogy Lakiteleken olyan üzemet működtetnek, ahol az értékeknek mindig biztonságban kell lenniük, mert az ország tíz legveszélyesebb üzeme közé tartozik. Mindent a megelőzésre kell fordítaniuk, ezért adományozták az autót, hogy a környék lakossága, a vállalatuk nagyobb biztonságban legyen az által, hogy a kivonuló szolgálat időben ki tudjon menni hozzájuk, ha arra szükség van. Mint említette, nem egy új, de nagyon megkímélt autót adott át. Gondoltak a költséghatékonyságra is, mert gázzal lehet működtetni.

A Vagyonvédelmi és Bűnmegelőzési Alapítvány sikeres pályázatot nyert térfigyelő kamerák kiépítésére - mondta Kovács Béla a Vagyonvédelmi és Bűnmegelőzési Alapítvány szakmai irányítója. A beruházás közel 12 millió forintba került, melyből a pályázati pénz 7.4, az önkormányzati támogatás pedig 4,5 millió forint volt. A rendszer kiépítésére a tiszakécskei székhelyű ECTIW-COM Kft-vel kötöttek szerződést. Összesen kilenc kamera beszerzésére volt lehetőség, melyeket a város központjában, a bevezető utak mentén, illetve az üdülő területen helyeztek el. Hat fix telepítésű, három pedig forgatható és zummolható. A rendszerhez tartozik egy rendszámfelismerő funkció is, mely lehetőséget biztosít a kamerák előtt elhaladó járművek rendszámainak külön adatbázisban történő rögzítésére. A most kiépített térfigyelő rendszer bővíthető, lehetőség van a város más területi egységeinek csatlakoztatásra is. Ehhez keresik a pályázati lehetőséget. Megfontolandónak tartotta azt, hogy amennyiben egy lakóközösség, utca, településrész szeretné térfigyelő kamerával biztonságosabbá tenni a környezetét, akkor a bekerülési összeg bizonyos százalékát az önkormányzat átvállalná. Kovács Ernő megyei kormánymegbízott is fontosnak tartotta a bővítést, mivel a kamerák értékelhető képeket tudnak nyújtani. A pénz, amit a rendszerbe fektettek jó helyre került. Törekedtek arra, hogy költségtakarékos legyen a rendszer, ezért a tűzoltóságnál helyezték el. A megtakarított pénzt pedig, mint mondta, vissza kell forgatni azokra a helyekre, ahol újabb kamerákat lehet felállítani. Tóth János polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik lehetővé tették azt, hogy a kamera rendszer kiépüljön, Ézsiás Bálintnak pedig megköszönte a felajánlott autót.