1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Íz és zamatanyagban jól produkált a fűszerpaprika

Az idei fűszerpaprika termés színező anyagban nem érte el az előző évit, íz és zamatanyagban viszont többet produkált. A termelői felvásárlási ár is magasabb volt a tavalyi árnál.

 

A Naturalpár Kft. több mint húsz éve foglalkozik fűszernövények szárításával, őrlésével, csirátlanításával. A napokban értékelték az idei évet, ami után kellemes hangulatú estét töltöttek el a cég dolgozói és vezetői. – Bár mi magyarok nagyon szeretjük az őrölt paprikát, a minőségi osztályba sorolását csak kevesen ismerik – Mondta Mokos József telepvezető. Az 1920-as években már kialakult a csemege és az édes-nemes, ami a minőséget jelentette. Sokak számára az édes-nemes paprika elnevezés nagyon jól hangzik, de az csak harmadosztályú minőséget jelent. A neve nem adja a kategóriát, de ez magyarországi sajátosság. Hazánkban nincs rendbe téve a csemege szó. Ha ugyanis kolbászban csemegét vásárolunk, akkor biztosan nem csípős. Fűszerpaprikában viszont van csípős csemege. Magyarországon a tíz-tizenöt évvel ezelőtti helyzethez képest visszaesett a termőterület. Korábban 6-8 ezer hektár volt, most pedig ezer-ezerkétszáz hektár. A termelés nagy részét kistermelők adják. Régen üzemek, szövetkezetek nagy területen egységes alapanyagot tudtak termelni.

A szakember elmondta, hogy minden év augusztusában szoktak minőség és termésbecslést végezni. Ebben az évben nem tudták pontosan megállapítani, hogy mennyi lesz valójában. Egyes szakemberek azt mondták, hogy sok, míg mások kevesebbet jósoltak. Július végétől szeptember elejéig szinte minden héten jelentős mennyiségű csapadék hullott. Az eső viszont késlelteti az érést. – Szeptember elején látszott, hogy kezd pirosodni a termés. Ennek hatására mindenki elkezdte szedni a paprikát, ami nem volt teljesen érett – tette hozzá Mokos József. Ahhoz, hogy megfelelően piros és érett termést lehessen feldolgozni, meleg és napsütéses nyár szükséges. Ha ez nincs meg, akkor a paprika éretlennek minősül. Magyarországon a paprika termeszthetőség felső határán van. Tőlünk északra lévő országokban nem folyik paprikatermesztés. A mi cégünk huszonegy éves. Ennek az időszaknak csak egy része volt optimális. Mindezek ellenére a magyar paprika nagyon jó, köszönhető ez a fejlett termelés és feldolgozás kultúránknak. Az ázsiai országokban a kelleténél is több fényt kap a növény. Természetesen locsolják, és amikor már úgy érzik, hogy megfelelő állapotban van, akkor nem kap több vizet, és a szárán érik be. A szárítás a talajon történik, nem igazán steril környezetben. A fűszerpaprika cukorból alakítja át a színanyagot. Mivel nálunk nem érik be, ezért marad benne cukor, és ettől van olyan jellegzetes illata és íze. A szárán beérett paprikának, magasabb a színező képessége, de ízre és illatra nem olyan, mint a magyar paprikáé. A friss magyar paprikának ugyanis jellegzetes íze és illata van. Ez ebben az évben még jobban kirajzolódott. A színező képesség most nem olyan, mint kellene, nem stabil a sok csapadék és a kevés napsütés miatt.

A Naturalpár Kft-nél szárítás után féltermékként tárolják a paprikát, csak kiszállítás előtt készül el a malomsoron az őrlemény, így mindig frisset kap a vevő. Azt is tudni kell, hogy a fűszerpaprika szárítás után folyamatosan veszít a színanyagából. Őrlés után pedig sokkal gyorsabb ez a folyamat. Az élelmiszeri minőségnek azonban minden esetben meg kell felelnie. A fűszerpaprikát három kategóriába sorolják: különleges, első osztályú csemege és a másod osztályú édes-nemes paprika.

A kft. ebben az évben több mint 50 vagon paprikát dolgozott fel. Egy vagon száz mázsának felel meg. A tiszaalpári cég a legnagyobb szolgáltató az őstermelők részére, közel 1500 kistermelőnek nyújtanak komplett szolgáltatást a szárítástól a csomagolásig. A megrendelő kartonban veheti át az általa termelt paprikát.

A paprikát törökborsként is emlegetik, mert állítólag a törökök hozták be Magyarországra. A növény eredetileg erős volt és gyógyításra is használták, különböző fertőzések kezelésére. A gyomornak is jót tesz, ha valaki erős paprikát eszik.