1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Évszakok címmel nyílt kiállítás a könyvtárban

Tizenhét helyi alkotó műveiből nyílt kézimunka kiállítás a lakiteleki könyvtárban. Az intézmény égisze alatt már tizenkét éve működik kézimunka szakkör.

 

2000 óta van a könyvtárban kézimunka kiállítás. Az alkotások seregszemléjének létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a leglátogatottabb kiállítás ez – mondta megnyitó beszédében Dékány Zoltánné intézményvezető. A múlt század elején az elemi iskolás lányoknak még külön tantárgy volt a kézimunkázás. Úgy gondolták akkor, hogy ezt tudnia kell mindenkinek, e nélkül nem lehet és szabad élni. Régen a kézimunkázás szinte egybeforrt a ruházat díszítésével, majd a lakásdíszítés felé fordult. Az elmúlt évtizedekben a korábbinál sokkal változatosabb technikák és formavilág fejlődött ki. Napjainkban is folyamatosan tart ez a változás. A mostani kiállítás kézzelfogható valóság, legyen az lakásdísz, vagy funkcionális alkotás, de mindenképpen világosan értelmezhető, jól befogadható, egyedi alkotás, amelyek nem igényelnek magyarázatot. Egyszerűek és szépek, amit szorgalmas asszonykezek alkottak. Mivel az év valamennyi időszaka fellelhető az alkotásokban, a kiállítás az Évszakok nevet viseli. Tizenhét hölgy munkája nagyon változatos. Közülük Dékány Zoltánné kiemelte Bodor Szilviát, aki a szakkör legfiatalabb tagja, a maga 36 évével, és nagyon sokat fejlődött az elmúlt időszakban. A szakkör munkáját Vargáné Bodor Judit vezette, akitől a napokban vette át a stafétabotot Horváth Gyuláné. Az új vezető köszöntötte a közösség legidősebb tagját, Kulcsár Istvánnét, aki nem régen töltötte be nyolcvanadik életévét.

A szakkör tagjai hetente egy alkalommal gyűlnek össze a könyvtárban, hogy különböző dolgokat készítsenek. Legutóbbi munkájuk, babaruha készítés volt, ami látható is a kiállításon. Az óvoda mind a hét csoportjának vettek egy babát, és a négy évszaknak megfelelő ruhákat varrtak nekik. A kiállítás befejezése után a babákat és a ruhákat megkapják az óvodások.

Kiállítók: Bagi Lászlóné, Bakó Istvánné, Bodor Szilvia, Farkas Ferencné, dr. Fincicky Sándorné, Hegedűs Jánosné, Horváth Gyuláné, Jandrasits Józsefné, Kulcsár Istvánné, Labancz Istvánné, Madari Istvánné, Major Józsefné, dr. Rádi Imréné, Szabó Józsefné, Tarné Bodor Mária, Törteli Rózsa, Verzár Csabáné.