1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Egy véradó három ember életét menti meg

Évente két alkalommal lehet vért adni Nyárlőrincen. Egyszer tavasszal egyszer pedig az év vége felé. Ezúttal december elsején jelentkezhettek azok, akik segíteni akartak embertársaikon.

 

A 60-as évek közepén még jártuk a tanyavilágot, hogy jelentkezzenek az emberek véradásra – mondta Nyúl Jánosné nyugdíjas védőnő. Elmondtuk, hogy miért fontos, miért van szükség a vérre. Azóta szinte minden évbe szerveztünk véradást a faluban. Eleinte évente csak egy alkalommal, de akkor előfordult olyan is, hogy százhuszan is eljöttek. Egy idő óta évente két alkalommal van rá lehetőség, de már a felére csökkent az aktivisták száma. Sokat jelentett régebben, hogy az üzemekből eljöhettek a dolgozók és még szabadságot is kaptak érte.

Most már profit orientáltak a munkahelyek és nem engedik el a dolgozókat vért adni – veszi át a szót Sajtos Miklósné Kecskemét és térségének véradásszervezője. A véradás csak másodlagos. A legtöbb ember A-s vércsoportba tartozik, ők 42 százalékot tesznek ki. Utána következik a 0-s 32 százalékkal, a B-s 18, az AB-s pedig 8 százalékkal. Vérre mindig szükség van. Sajnos, ahogyan csökken a népesség, úgy a véradók száma is csökken, mert ők is kiöregszenek, a fiatalok pedig kevesebben jönnek. Az emberek nagy többsége úgy gondolja, hogy a vér olyan, mint a gyógyszer. Bemegyek a gyógyszertárba és veszek olyat, amilyen kell, vagy bemegyek a kórházba és megkapom a vért. A vért azonban nem lehet elkészíteni, legyártani. Csak akkor van, ha egyik ember ad a másoknak. Sokan erre nem gondolnak, csak akkor jönnek rá, milyen fontos a vér, ha érintetté válnak. A rendszeres véradó 65, a többiek 63 éves korig adhatnak vért. Leghamarabb 18 éves korban lehet adni, akinek a testsúlya elérte az ötven kilót. A jelentkezőknek egészségügyi lapot kell kitölteni, majd labor és orvosi vizsgálat következik. Ezek után az orvos dönti el azt, hogy a jelentkező adhat-e vért, vagy nem. Ilyenkor kiderülhet az is, hogy ha valaki vérszegény, bár eddig nem tudott róla. A férfiaknak különösképpen, de minden egészséges embernek jót tesz a véradás. A levett vér után a vérsejtek pótlódnak, frissebbek lesznek, jobb az oxigén felvétel, ezáltal jobb a keringés, és véradás után sokkal jobban érzik magukat az emberek. Egy véradó három ember életét menti meg egy véradással. Nincs ennél jobb karitatív dolog – mondta Sajtos Miklósné.

A véradás teljesen önkéntes. Mindenki saját maga dönti el, hogy ad vért, vagy nem. Nyárlőrincen ezúttal huszonhatan tartották oda a karjukat, hogy segítsenek embertársaikon. Közülük voltak olyanok, akik először éltek ezzel a lehetőséggel. Sokan talán nem tudják, e a véradás nem olyan, mint a vérvétel. Míg vérvétel előtt nem szabad enni, véradás előtt kötelező.