1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Óriás tortát kaptak karácsonyra

Ember nagyságú tortát kaptak Lakitelek lakói a falukarácsony alkalmával. A háromfajta ízű süteményből több százan ettek.

 

A falukarácsonyt évek óta megrendezik a művelődési házban, és a színházterem ezúttal is zsúfolásig megtelt. Közel négyszázan voltak kíváncsiak arra, hogy milyen műsort láthatnak a helyi szereplők előadásában. A jelenlévőket Zobokiné Kiss Anita polgármester köszöntötte, aki beszélt az ünnep jelentőségéről. Ezt követően táncosok léptek a színpadra, először iskolások, majd óvodások. Láthattak a nézők felnőtt táncos produkciókat is, hallhattak verseket. Énekelt az iskolai kórus és a népdalkör, játszott az egykoron gyermekként alakult citerazenekar, akik most felnőttként újra pengetik a hangszert. Az utóbbi idők rendszeres fellépője, a néhány éve alakult helyi tűzoltózenekar is szórakoztatta a nézőket. Főleg a gyerekek által várt legnagyobb esemény, a hatalmas torta felvágása azonban csak a műsor után következett. Az ember nagyságú torta is hozzátartozik már a lakiteleki falukarácsonyhoz. E nélkül már nem volna teljes az ünnep a település lakói számára. Várják is nagyon nem csak a gyerekek, de a felnőttek is. Azt, hogy milyen díszítés látható az óriás süteményen mindenki számára meglepetés volt. Ezúttal a Kellemes ünnepeket 2014 falukarácsony feliratot írta rá Oroszi Hajnalka cukrász, a Laki-Konyha dolgozója. Természetesen a kft., és a támogató Jutka ABC lógója is ott díszelgett a tortán. Sokan már türelmetlenek voltak és a műsor befejezése előtt sorba álltak, hogy elsőként kóstolhassák meg a csoki, erdeigyümölcs és túrós ízesítésű szeleteket. Aki ugyanis szeretett volna repetázni, az megtehette, mert több mint hatszáz szeletet vágott ki az óriástortából Oroszi Hajnalka és Tóthné Balla Mária a Laki-Konyha kft. ügyvezetője.

A 170 centiméter hosszú és 80 centiméter széles torta elkészítésével több, mint nyolc órát dolgozott Oroszi Hajnalka. Először az alapot, a piskótát készítette el és sütötte meg, majd utána következett a három fajta íz kikeverése. Hosszú időt vett igénybe mire a díszítés aprólékos munkáját elvégezte. A sütemény tetejét még apró kis karácsonyfákkal is szépítette. A torta elkészítéshez felhasznált: 220 darab tojást, négy és fél kiló lisztet, kilenc kiló cukrot, nyolc liter tejet, és hat liter tejszínt. Persze ezek csak a nagyobb mennyiségben beletett alapanyagok, egyéb más hozzávaló is kellett ahhoz, hogy a kiváló torta elkészülhessen.