1. 2024.03.19. kedd, József
  2. |
  3. 7 °C
  4. |

A legtöbb gyermek Nyárlőrincen született

A 2013 évben született gyermekek száma alapján Nyárlőrinc elnyerte a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet. A cím elnyerését a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület hirdette meg Bács-Kiskun megye települései számára négy évvel ezelőtt.

 

Naptári évente az a település nyerheti el, a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet, ahol az előző év december 31-én megállapított statisztikai létszámhoz viszonyított legnagyobb százalékos mértékű az ott lakó (állandó bejelentett lakcímmel rendelkező) újszülött létszámnövekedés. A díj részét képezi a településnek adományozott tábla, az újszülöttek számára egy-egy kis jelképes, tűzrománc korona, valamint emléklap.

Az ünnepélyes átadás alkalmával Pénzváltó Istvánt polgármester üdvözölte a megjelent vendégeket, gyermekeket, szülőket. Almási Lenke verssel köszöntötte a jelenlévőket. Elhangzott Beney Zsuzsa: Hogyan vártalak? című megzenésített költeménye, majd Lovász Réka részletet olvasott fel Nagy Katalin: Gyalogkakukk című írásából.

A települések megtartó erejének kulcsa a gyermeklétszám növelésében rejlik. Ez pedig nem csupán hivatás, hanem a család, a közösség ereje, gazdagsága. Az egészséges magyar családmodell megőrzése, megismertetése és annak népszerűsítése mindannyiunk közös érdeke - hangsúlyozta beszédében Lévai Jánosné, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnökségi tagja. Az egyesület részéről jelen volt és a díjak átadásában közreműködött dr. Zolczai Sándor és dr. Zolczai Sándorné.

Minden szülő gyermeke nevére kiállított emléklapot vehetett át. A díszdobozokban elhelyezett emlékplakettek Balanyi Károly kecskeméti művész alkotása. Az ünnepségen 20 kisfiút és 11 kislányt köszöntöttek. Nyárlőrincen 2013-ban 38 gyermek született. Ezért a település létszámának arányában, Bács-Kiskun megyében itt született a legtöbb gyermek.

„A gyermek az öröm, a reménység… ígéret és gyönyörűség.” - Gárdonyi Géza szavai állnak azon a táblán, mely a polgármesteri hivatal falán kerül elhelyezésre.