1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Zeneélmény az óvodában

A Diótörő történetét és Csajkovszkij által hozzáálmodott dallamokat hallgathatták a lakiteleki óvodás gyermekek Dóbiás Péter zenetanár és zenész társai előadásában. A gyerekek boldogan tapsoltak, táncoltak majd mesélték zeneélményüket egymásnak és szüleiknek.

 
 

A Diótörő története, Csajkovszkij zenéje szinte elválaszthatatlan a karácsonytól.

 

Az ütött-kopott bábfigura mesés kalandjaival legtöbben még kisgyermekként találkozhattak, sőt, a mű sokaknak talán első operaházi élményét is jelentette egyben. Az eredetileg a Diótörő és egérkirály címet viselő 1816-ban megjelent nem hosszú regény, rövid idő alatt rendkívül népszerű gyermekolvasmánnyá vált.

A történet mindenki számára ismerős lehet. Stohlbaum tanácsos és családja a meghívott vendégekkel együtt izgatottan várja szentestét, hogy a feldíszített fenyőfa és az ajándékok közé vethesse magát. Egyszerre megjelenik a család barátja, Drosselmayer bácsi, és unokaöccse, aki egy különleges bábot, egy Diótörő figurát hoz ajándékba Marikának. A kislány a játék után boldogan fekszik le aludni, a bábot egy székbe ülteti, és mély álomba merül. Álmában megelevenednek a bábok és a karácsonyfadíszek, ám a gonosz Egérkirály egérkatonáival háborút indít ellenük. Győzelmüket a bátor Diótörő hiúsítja meg, aki gyönyörű herceggé válva magával viszi Marikát mesebeli birodalmába. A mesés világban csodálatos látvány tárul a kislány szeme elé, tátva marad a szája a hópelyhek táncának és a csodapalotának a látványától. Örömét és csodálatát a denevérek támadása zavarja meg, de Diótörő és alattvalói hősi küzdelemben legyőzik őket. A győzelem után Diótörő birodalma ismét teljes fényében ragyoghat, Marika pedig álmából ébredve boldogan öleli magához a hős bábfigurát.