1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 18 °C
  4. |

Örökös Ökoiskolai címet kaptak

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola Örökös Ökoiskola címet kapott. Az ezzel járó elismerést dr. Halász Mátyásné tanárnő vehette át

.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tíz esztendeje szervezi meg az Ökoiskola és Örökös Ökoiskola című pályázatot, az Emberi Erőforrások Minisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával. A cím azon nevelési-oktatási intézmények elismerése, amelyek intézményi kertetek között átgondoltan, rendszerszerűen és mindennapi gyakorlatként foglalkoznak a környezeti és egészségneveléssel, a helyi közösségek számára fontos hagyományok ápolásával, környezettudatos intézmény működtetésével. Az Ökoiskola elismerést elnyerő intézmény három esztendeig viselheti a címet, és tagja lesz az iskolák hálózatának. Az Örökös Ökoiskola cím elnyerésére azon iskolák pályázhatnak, amelyek egymást követő két alkalommal már elnyerték az Ökoiskola címet.

Az első Ökoiskola címet 2008-ban kaptuk. Ennek előzmény az volt, hogy pályázati úton bemutattuk iskolánk ökotevékenységét. A másodikat 2011-ben vehettük át, amikor is három éves ökoiskolai munkaterv alapján ítélték meg intézményünknek –mondja dr. Halász Mátyásné biológia, földrajz, technika és környezetvédelem szakos tanár, tématfelelős. Minden alkalommal kellett valamilyen vállalást tennünk azért, hogy bizonyítsuk az ökötevékenység, ökogondolkodás, környezettudatos tevékenység, és a természetvédelem az iskolánkban hogyan működik. A magyar őkoiskolai hálózat egy nemzetközi hálózatnak a tagja. Minden féle pályázatnál, bármilyen elbírálásnál Magyarország képviseletében ott vagyunk már mi is, mivel véglegesen nekünk ítélték az Örökös Ökoiskola címet. Ez azt jelenti, hogy minden tevékenységünkben igazoltuk azt, hogy ökogondolkodásúak vagyunk, mindent a környezetvédelemért teszünk. A mottó: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan. A lokálos tevékenység a mi kis közösségünkre vonatkozik. A gyerekek nagyon fogékonyak voltak a feladatokra, és már nem csak az iskolában, hanem otthon is hasonlóan tevékenykednek.

Ökoiskola több is van Bács-Kiskun megyében, de Örökös Ökoiskola falu és nagyközségi szinten csak egyedül a tiszaalpári a megyében. Az országban összesen ötvenhat intézmény mondhatja el azt, hogy elnyerte az Örökös Ökoiskola címet. Dr. Halász Mátyásné elmondta még, hogy az oktatásba, nevelésbe is bevonták már az ökotevékenységet, amit a településükre egyre jobban ki tudtak terjeszteni. Mozgalmukhoz tizennégy helyi civilszervezet is csatlakozott. Az iskola logójának fejlécébe ezen túl már szerepel az Örökös Ökoiskolai cím is. Az elkövetkezendő időben továbbra is folytatni fogják a komposztálást az iskolában, amit már több éve végeznek. Lobbiznak egy új komposztáló rácsért, mert kettő már tönkrement. A madáretetés is a feladataik közé tartozik. Szeretnének egy madárbarát kertet kialakítani, amihez sajnos az intézmény melletti sportpálya nem biztosít megfelelő feltételeket. A gyógynövénykertet továbbra is működtetik, és bekapcsolódnak a különböző akciókba, és megpróbálnak egészségesen élni.