1. 2024.04.16. kedd, Csongor
  2. |
  3. 11 °C
  4. |

Negyven éves születésnapot ünnepelt a népdalkör

Négy évtizeddel ezelőtt alakult a nagyközségben a pávakör, amiből később népdalkör lett. 1990-ben felvették a település nagy szülöttjének a tekerőlant készítő, Bársony Mihálynak a nevét.

 

A születésnapot méltó módon ünnepelte a népdalkör. Az ünnepségen ott volt Szerényi Béla ezüstkoszorús hangszerkészítő mester, előadóművész, népzenekutató, akinek segítségével évente megrendezik a Bársony Mihály tekerőlantos találkozót. Balla Tibor tekerőlantos, a népművészet ifjú mestere, és Bagi Ferenc néptánc oktató is. A jelenlévőket dr. Vancsura István polgármester köszöntötte. Megemlékezett azokról, akik korábban a népdalkör tagjai voltak, de már nem lehettek ott a negyven éves születésnapon. Amint azt elmondta a Bársony Mihály nevével fémjelzett népdalkör igazi helyi érték, amit nem szabad veszni hagyni. Ebben az évben lesz Bársony Mihály születésének 100. évfordulója, amit méltó módon szeretnének megünnepelni, és aminek egyik főszereplője lesz a népdalkör.

Horti Sándor tanár, aki hosszú éveken keresztül vezette a népdalkört, az elmúlt negyven év történetével ismertette meg a hallgatóságot. Először Melegdi Sándor szervezett kórust a községben, Bársony Mihály pedig citerazenekart. A kettőből jött össze a pávakör, amely társadalmi, kulturális, művelődési eseményekhez kapcsolódóan ének-zenei műsorokat biztosított. Volt olyan év, amikor száznál több fellépésük volt. Minősítők során arany és ezüst fokozatokat értek el. Bársony Mihály tekerőlantos muzsikáját az egész ország megcsodálta, de határainkon kívül is számos országban szerepelt. 1989-ben bekövetkezett halála után egy évvel vették fel a nevét. Az ünnepség alkalmával számos régi dalt elénekeltek a népdalkör tagjai, amit tekerőlanttal, hegedűvel is kísértek.