1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Lovaggá ütötték a gyógyszerészt

Nem kevesebb, mint 209 ajánlás érkezett a Magyar Kultúra Lovagja cím elnyerésére. Közülük mindössze huszonnégyet ütöttek lovaggá. Köztük volt Lendvainé Dr. Erki Mária lakiteleki gyógyszerész is.

 
 

Ritkaság számba megy az, ha egy egészségügyi dolgozót a kultúrában végzett tevékenysége miatt tüntetnek ki. Lendvainé Dr. Erki Mária ez alól kivétel, aki a lakiteleki Széchenyi István Patika tulajdonos főgyógyszerésze 1995 óta. A gyógyszertár a Szegedi Egyetem akkreditált továbbképző helye. A gyógyszerész asszony Tiszaugon fiókpatikát is működtet.

 

Ahhoz, hogy valaki a Magyar Kultúra Lovagja legyen, komoly feladatokat, eredményeket kell ellátnia, elérnie a kultúra terjesztésében. Lendvainé Dr. Erki Mária az elmúlt húsz évben, mióta visszaköltözött Lakitelekre, mindent megtett annak érdekében, hogy ezeknek a feltételeknek megfeleljen. Nem kérésre, utasításra tette mind ezt, hanem őszinte, tiszta szívű érzéssel, a kultúra, a művészet, a hagyomány őrzése, ápolása miatt, a település életminősége fejlesztésért. Lovagias tetteit így lehetne összefoglalni. Tizenhat éve alapította és működteti Lakiteleken a Mákvirág Galéria-Drogériát, melynek jelmondata „Nulladie, sine linea” (Ne teljék el nap rovás nélkül.). A település első körorvosa (Kiss Ágoston) hagyatékának megmentője és emlékszobájának kialakítója. Kezdeményezte és évente május utolsó péntekjén megrendezi a Lakiteleki Művészetek Napja és Művészetek Éjszakája Rendezvényt, amikor is mindig valamilyen érdekes programmal és kiállítással áll az érdeklődők elé. Megalapította a Kéznyomat Galériát, ami annyit jelent, hogy évente a művészetek napja alkalmából egy-két Lakitelekért sokat tette személy keze nyomát örökítik meg agyagban, amit a későbbiek folyamán kiégetnek. Ezek a kéznyomatok a galériája falát díszítik. A Mákvirág Galéria-Drogéria lakiteleki érték is egyben.

Lendvainé Dr. Erki Mária két cikluson keresztül volt önkormányzati képviselő, a Lakiteleki Értéktár Bizottság elnöke, a Lakitelekért Emlékérem tulajdonosa. Ez utóbbi a legnagyobb települési elismerés. A kitüntetésre a Lakiteleki Faluszépítő Egyesület és Bagi Ferenc katolikus plébános terjesztette fel. A Magyar Kultúra Lovagja elismerést korábban Bagi Ferenc is megkapta. A mindig szerényen beszélő, és nyilatkozó gyógyszerész asszony csak ennyit mondott az elismerés után: Nagyon nagy megtiszteltetés számomra ez a díj, köszönöm, hogy megélhettem, köszönöm, hogy itt élhettem meg, köszönöm, hogy megkaphattam, és köszönöm azoknak, akik felterjesztettek. Lendvainé Dr. Erki Mária az elismerést január 18-án Budapesten a Corinthia Hotelben megtartott Magyar Kultúra Napja rendezvényen vehette át.

Lovaggá avatás: Nick Ferenc a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratórium elnöke, a Kultúra Lovagrendje alapítója megérinti a jelölt bal vállát az avató karddal. A felavatott lovag aranyszínű tollal aláírja a Kultúra Lovagjai Aranykönyvét. A felavatott lovag a Szent Korona előtt főhajtással tiszteleg. A Tanácsadó Testület tagjai gratulálnak a felavatott tagnak és átadják a címmel járó oklevelet, az ezüst kitűzőt és a nyakba akasztható emlékplakettet.