1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Műtétet hajtottak végre az óvodások

Zöld köpenyes doktor nénik- és bácsik sürgölődtek a műtőasztal mellett. Szükség is volt rájuk, mert a maci megbetegedett, operálni kellett. Szerencsére segítségből nem volt hiány.

 

A nyárlőrinci óvoda Nyuszi és Katica csoportjába járó óvodások ismerkedtek az orvosi rendelőben lévő eszközökkel, tárgyakkal, de műtétet is végrehajtottak. A maci jól viselte a beavatkozást. – A Gyógyító Bocsok-program néhány éve jött létre a kecskeméti gyermekosztály és a kecskeméti mentősök kooperációjából – mondta Binder Dominika gyermekorvos, aki a műtéti beavatkozást magyarázta el a gyerekeknek. Az elsődleges cél az volt, hogy kisgyerkőcök ne féljenek annyira az orvosi ellátástól, jobban belelássanak abba, hogy ha orvoshoz viszik őket szüleik, vagy éppen kórházba kerülnek. Ezen kívül egészségre nevelő funkciója is van. A program felépítése úgy zajlik, hogy két csoportot alakítunk ki az óvodás gyerekek között. Az egyik csoport a háziorvosi rendelő ellátással ismerkedik, ahol megtanulják azt, hogy mi az infúzió, a fonendoszkóp, milyen eszközök segítik az orvos munkáját, és meggyógyítják saját kis állataikat. A másik csoport egy rögtönzött műtéten vesz részt, beöltözve úgy, ahogyan az orvosok szoktak műtét közben. Operációra is sor kerül, amikor is egy nagy maci belső szerveivel ismerkedhetnek meg a gyerekek, és közösen műtjük meg. Az operáció után természetesen mindent úgy végzünk, mint élesben, bekötjük a sebet. A harmadik rész abból áll, hogy kimegyünk az udvaron lévő mentőautóhoz. Az ovisok megtanulják a számát, és azt, hogy mi található az autóban. Főleg óvodákba járunk, de még nagyon sok helyen nem voltunk a megyében. Az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a gyerekek nagyon élvezik. Csak egy-két alkalommal fordult az elő, hogy féltek, de sikerült őket megnyugtatni. A találkozásunk után hetekig még azt játsszák, hogy ők orvosok, és gyógyítanak. Kórházba kerültek már be olyan gyerekek, akik részt vettek ilyen programon. Ők már tudták azt, hogy mi után mi fog következni, és sokkal nyugodtabbak voltak, mint azok a kicsik, akik még nem találkoztak velünk az óvodában.

A program nagyon népszerű a gyerekek körében. A szülők is tapasztalják, hogy csemetéik, akik már részt vettek ilyen „kurzuson”, sokkal bátrabban viselkednek az orvosi rendelőben.