1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Együtt mondták a nemzeti imánkat

Több mint háromszáz általános iskolás gyermek szájából egyszerre hangzott el a Himnusz első versszaka, és a Szózat a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

 

Az együtt szaval a nemzet kezdeményezés keretében öt kontinensen a magyar nyelvű általános és középiskolákban tegnap délelőtt tíz óra tíz perckor egyszerre hangzott el a Himnusz és a Szózat. A program házigazdája az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium volt, amit sorsolással választottak ki. Az ötlet Jordán Tamás, Kossuth-díjas színész-rendezőtől. származik, ő vezényelte le Kölcsey Ferenc és Vörösmarty Mihály költeményét. Az internet segítségével szerte a világon több százezer magyar diák mondta el nemzeti imánkat és második himnuszunkat.

Lakiteleken a művelődési ház nagytermében több mint háromszáz diák gyülekezett, hogy részese legyen az együtt szavalásnak. Olajos István igazgató elmondta a gyerekeknek, hogy ebben az időben összekapcsolódik Ausztráliában, Afrikában, Amerikában, Ázsiában, Európában az a tizenötmillió magyar, akik ezeken a földrészeken élnek. Akik együtt mondják a Himnuszt, azok alkotják a nemzetet, Nélkülük nem lehetne. – Azért is jó ez az ünnep, mert érezzük, hogy együtt vagyunk. Mindegy, hogy Lakiteleken, Kecskeméten, Pekingben vagy Buenos Airesben, de együtt vagyunk. Születésnapot köszöntünk, a Himnusz születésnapját. Ez a költemény tart meg minket magyarnak. 1823 óta ez a nemzeti imánk, amit Kölcsey Szatmárcsekén írt – mondta az intézményvezető. A gyerekek a közös versmondás előtt természetesen gyakoroltak egy fél órát, de felállva, fegyelmezetten mondták el mind a két költeményt. Azt követően pedig megnéztek egy természetfilmet, ami Magyarországról szólt.