1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Almás lepényt kaptak a fórum résztvevői

Tanyafórumra hívták a Lakiteleken külterületen élőket január 23-án. A délután négy órára meghirdetett összejövetelt a volt kapásfalui iskolában tartották.

 

A fórumot ott volt Csörszné Zelenák Katalin a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének ügyvezetője és munkatársa Sümeginé Ország Edit is. A jelenlévőket Tigyi Istvánné a Gondozási Központ vezetője köszöntötte, aki elmondta, hogy a településen nem rég óta működik tanyagondnoki szolgálat. A feladatot ketten látják el, Vári Rita és Varga Zoltán. Lakitelek külterületén összesen 540-en élnek. Amint az Tigyi Istvánnné elmondta, a szolgálat mindenki számára ingyenes, de a kérést szóban, vagy írásban jelezni kell a Gondozási Központ vezetőjének. Problémaként említette, hogy még mindig sokan vannak olyanok, akik nem tudják, hogy mikor és mire vehetik igénybe a tanyagondnoki szolgálatot. Éppen ezért szeretnék még magasabb szintre, magasabb színvonalra emelni, és még hatékonyabbá tenni a kapcsolatot. A tanyagondnokok segítséget nyújtanak többek között a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, ebédszállításban, orvoshoz való bejutáshoz. A fórumon több alkalommal is elhangzott, hogy a tanyagondnokoknak a legfontosabb feladatuk az, hogy megnyerjék az emberek bizalmát.

Csörszné Zelenák Katalin elmondta, hogy Bács-Kiskun megyében 82 falu és tanyagondnoki szolgálat működik. Közülük a legfiatalabb a lakiteleki. A szolgálat csak akkor jöhet lére, ha az adott település képviselő-testülete létrehozza. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy vegyék igénybe a szolgálatot. Fontosnak tartotta azt, hogy a tanyagondnokokat ismerjék meg a külterületen élők, hogy bármiben hozzájuk tudjanak fordulni. Az egy személyes szolgálat védelmet is nyújt. A tanyán élő emberek összefognak, de vannak olyan problémák, amit egyedül nem tudnak megoldani, ebben segítenek a tanyagondnokok.

A fórumon ott volt Zobokiné Kiss Anita polgármester, Madari Andor alpolgármester, Belicza András, Dombi Sándor és Szentirmay Tamás önkormányzati képviselő is. A jelenlévők természetesen kérdéseket is feltehettek nem csak a Gondozási Központ vezetőjének, de a polgármesternek, a képviselőknek és a tanyagondnokoknak is. A külterületen élők azzal a panasszal éltek, hogy az erdőkben sok a szemét. Erre az a válasz érkezett, hogy jelezni kell a közterület felügyelőnek, ha látják azt, aki odaviszi. Problémaként említették azt is, hogy a kerékpárúton nincs fényvisszaverő, így ha a 44-es főúton szembejön reflektorral egy autó, akkor az elvakítja a kerékpárost. Elégedetlenek voltak a tanyán élők az autóbusz közlekedéssel, mert nehezen tudnak bejutni a faluba. Zobokiné Kiss Anita polgármester ígéretet tett arra, hogy a felmerült problémáknak utánanéznek. Addig, míg folyt a beszélgetés, a tanyagondnokok almáslepénnyel és üdítővel kínálták a jelenlévőket. Mindenki jóízűen fogyasztotta a frissen sült süteményt.