1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Nem elszigetelt jegyző akar lenni

Január elsejétől új jegyző irányítja Tiszakécskén a polgármesteri hivatalt. Gombosné dr. Lipka Klaudia korábban Szentkirályon és Tiszaugon látta el a jegyzői feladatokat.

 
 

Hosszú időn keresztül aljegyző, nem pedig jegyző irányította a tiszakécskei polgármesteri hivatalt. A jegyzői feladatokra pályázatot írtak ki, amit Gombosné dr. Lipka Klaudia nyert meg, még az elmúlt év nyarán. A munkáját azonban csak 2015. január elsejével kezdte meg. Korábban, pontosabban 2007 októberétől Szentkirályon látta el a hivatal irányítását, mely időszak alatt több alkalommal Tiszaugon is ellátta a jegyzői feladatokat. Két évvel ezelőtt – amikor a közös önkormányzati hivatalok létrejöttek – a két település közös jegyzője lett. Ez az időszak azonban rövid ideig tartott, mert 2013 májusában kislánya született, akivel 20 hónapot töltött otthon. Tiszakécskén Dr. Méhész László nyugállományba vonulása után megüresedett a jegyzői állás, amelyre több alkalommal is írtak ki pályázatot, de nem sikerült megfelelő személyt találni. Mivel ismételt munkába állását későbbre tervezte, Gombosné dr. Lipka Klaudia csak az utolsó körben nyújtotta be pályázatát. Az elmúlt év júliusában értesítették arról, hogy ő vezetheti a hivatalt, de mivel nem szívesen hagyta volna otthon egyéves kislányát, ezért olyan megállapodás született az akkori polgármesterrel, Kovács Ernővel, hogy csak január elsejével fog kezdeni.

 
 

Eltelt egy hónap a munkájából. Hogyan látja, mi a különbség egy kis település, vagy egy város hivatalának az irányítása között?

 

A jegyzői munkának az összetettsége mindenütt azonos, ugyanakkor nagyobb szervezettséget igényel egy magasabb létszámú hivatal élete. Fontosnak tartom, hogy továbbvigye és alkalmazza az ember azokat a megismert jó gyakorlatokat, melyek a különböző munkafolyamatok gördülékenységét javítják. Mindenhol vannak olyan kisebb-nagyobb dolgok, melyeket ötvözve a leghatékonyabb és legeredményesebb lehet a munkavégzés. Szentkirályon és Tiszaugon nagyon jó kapcsolatot tudtam kialakítani és fenntartani az emberekkel, ennek vagyok híve, ezt szeretném folytatni itt is. Nem elszigetelt jegyző szeretnék lenni, hanem olyan, akihez bizalommal fordulhatnak az emberek. Kihívás az, hogy sokkal több intézmény működik Tiszakécskén, és a település adottságaiból adódóan speciális jellegű feladatok is vannak. Több képzett munkatársam van, és pozitívumként értékelem, hogy az aljegyző asszonnyal és az osztályvezetőkkel össze tudunk dolgozni. Kisebb településen egy jegyző sokkal jobban magára van hagyva, a munkatársak osztott munkakörben látják el feladataikat, míg itt osztályokon belül több munkatárssal lehet megbeszélni a problémákat, ami nagy segítség a munkavégzésben.

Az eddig eltelt idő alatt mennyire tudott belelátni az itteni hivatali munkába?

Az első napokban mindenkivel leültem személyesen beszélgetni. Fontosnak tartottam ugyanis azt, hogy ne csak a munkájukat, de személyüket is megismerjem. A január elsejei kezdés azért is izgalmas, mert sok jogszabályváltozás történik, és történt most is. Így egy kicsit a közepébe csöppentem az új dolgoknak, ebből a helyzetből kellett felvennem a ritmust. Amíg otthon voltam figyelemmel kísértem a változásokat, de azért minden információ nem jutott el hozzám. A közigazgatásra egyébként is jellemző, hogy gyorsan változik. Sokat jelent továbbá, hogy Dombiné Horpácsi Mária aljegyző régóta dolgozik a hivatalban. Nagy a helyismerete, az intézményvezetőkkel tartja a kapcsolatot, hatékonyan tudja támogatni a munkámat. Az eredményesség feltétele a hatékony együttműködés, s ilyen szempontból szerencsésnek gondolom magam, mivel valamennyi kollégám együttműködő és segítőkész – nemcsak velem, hanem az ügyfelekkel is. A helyes döntések meghozatalához a napi szintű munkájuk és a tőlük kapott információ elengedhetetlen, másik oldalról értelemszerűen tőlem is megkapják munkájukhoz a támogatást.

Az új polgármesterrel milyen a kapcsolata?

Tóth Jánossal együtt, mind a ketten újak vagyunk, de úgy gondolom, hogy az első perctől fogva megtaláltuk a közös hangot. Mindkettőnknek olyan a személyisége, hogy jól tudunk csapatban dolgozni. Ez azért is fontos, mert amennyiben a polgármester és a jegyző nem tud együtt dolgozni, az alapjaiban hátráltatja az egész hivatal életét. Azonos célokért kell együtt munkálkodnunk.

A hivatal munkájával kapcsolatban milyen távlati elképzelései vannak?

Jelenleg a felmérés szakaszában vagyok. Az eddigi tapasztalataim azt bizonyítják, hogy Tiszakécskén szervezetten működő hivatal van, alapvető változtatásokra egyelőre nincs szükség, apróbb finomítások ugyanakkor indokoltak lehetnek. Az eddigi egy hónap alatt Tiszakécskét szimpatikus, kedves, dinamikusan fejlődő városként ismertem meg. Családi kötődéseim is vannak itt, de most látok bele mélyebben a tiszakécskei hétköznapokba. Célom, hogy hosszú távon részese legyek a város fejlődésének, a hivatal működésének – mondta Gombosné dr. Lipka Klaudia.