1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Farsangi mulatság lakodalmas játékkal

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Nyugdíjas Klubtól mindig várható meglepetés a farsang alkalmából. Ezúttal lakodalmas mulatságot mutattak be, természetesen sok humorral fűszerezve.

 

A mostani mulatságukra meghívták a Városföldi Napsugár Nyugdíjas Klub tagjait is, akik egy busszal érkeztek a művelődési házba. A két klub között nagyon jó a kapcsolat, több izgalmas kártya- és tekeversenyen vettek már részt együtt. Az elmúlt évben mikor a tiszaalpáriak jártak Városföldön kemencében sült pogácsával és adómentes pálinkával kínálták meg őket. Ezúttal a tiszaalpáriak voltak a vendéglátók és vidám műsorral is szolgáltak az ételek mellé.

A helyi klub tagjai elsőként egy lakodalmast mutattak be. Természetesen humorból, nevetésből nem volt hiány, amit a közönség tapssal jutalmazott. A legérdekesebb jelenet az volt, amikor az ifjú párnak gyűjtöttek pénzt, s a menyasszonyt megtáncoltatták a lakodalom résztvevői. A „pénzgyűjtésnek” az szokott véget vetni, amikor a vőlegény felkapja a menyasszonyt és kiviszi a teremből. Ez jelen esetben úgy történt, hogy nem a vőlegény kapta fel a mennyaszonyt, hanem dr. Vancsura István polgármester. Teljesítményét hatalmas tapssal jutalmazták. A városföldi vendégek sem akartak kimaradni a jóból, ők is beöltöztek különböző ruhákba. Nagy sikert aratott a helyi klub vezetőjének, Kiss Jánosnénak a monológja, aki ezúttal a kisebbség képviselőjeként roma áldást mondott. Valamikor minden férfi számára kötelező volt a katonai összeírás, sorozás. Az újonc szerepét a klub legidősebb tagja a 94. évében járó Huszár Károlyné vállalta magára. A programban még több érdekes jelenetnek lehettek tanúi, akik ott voltak a farsangi mulatságon. Valamennyi szereplőt egy cserép virággal ajándékoztak meg. A műsor után vacsora következett. Nem maradt el a farsangi fánk sem, amit a helyszínen sütöttek ki, és amit porcukorra, és lekvárral kínáltak. Természetesen a tánc sem maradt ki a farsangolásból.

A farsang a télbúcsúztatás, a tavaszvárás, a zajos mulatozás, a tréfacsinálás, a bolondozás, az eszem-iszom, és akinek nincs, a párkeresés, az udvarlás időszaka. A farsang vízkereszttől hamvazó szerdáig tart, nem kötődik hozzá vallási ünnep, hanem gazdag néphagyományokra épül. A farsang csúcspontja a karnevál, vagy ahogyan azt nálunk mondják a farsang farka. Híres a riói és a velencei karnevál, míg nálunk a legismertebb a mohácsi busójárás.