1. 2024.04.23. kedd, Béla
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Kommunikálni kell a szülőnek a gyerekkel

Telt házas előadást tartott Dr. Zacher Gábor főorvos, toxikológus a budapesti honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője, a tiszakécskei művelődési központban. A fiatalok szinte itták a szakember szavait, aki drogfogyasztás kérdéseiről beszélt.

 

Ritka előadó az, aki le tudja kötni több mint egy órán keresztül a fiatalok figyelmét. Dr. Zacher Gábor ezen kivételek közé tartozik. Választékos beszédére nem lehetett nem oda figyelni. Igaz, a téma sem volt akármi, a drogfogyasztás aktuális kérdéseiről szólt. Közel hatszáz őslakó, így nevezte a mai fiatalokat, akik a számítógép és a mobiltelefon világában nőnek fel, néhány gladiátor, ez alatt pedig a pedagógusokat értette, hallgatta végig a hetven perces előadást. Mindenki feszülten figyelt végig, nem volt duruzsolás vihorászás, mert nem csak a téma volt érdekes, de az előadásmód is. Zacher Gábor nem először tartott már előadást középiskolásoknak, de azt, hogy ki mennyire veszi komolyan a hallottakat, azt nem tudta megmondani. Úgy értékelte, hogy ha a jelenlévők tíz százalékánál már hagyott valamilyen nyomot az előadása, akkor már érdemes volt beszélnie. Statisztikai adatok szerint a 18. évüket betöltők negyven százaléka már kipróbálta a kábítószert. Általában tizennégy éves korban szokták először kipróbálni, de természetesen találkoztak már ennél fiatalabbakkal is, akik már fogyasztottak drogot. Amint azt elmondta, a kipróbálás még nem gond, mert az még nem azt jelenti, hogy elindul lefelé a lejtőn, attól még nem lesz drogfogyasztó. Persze az esély meg van rá, de nagyon kicsi a valószínűsége. Ma Magyarországon húszezerre becsülik a kábítószer fogyasztók számát, huszonötezerre a problémás droghasználókat. Egy átlagos hétvégén több mint háromszázezren használnak tudatmódosító szert. Ezzel szemben nyolcszázezer az alkoholfüggők száma és két és fél millió a nagyivó. Az alkoholfogyasztás sokall nagyobb probléma Magyarországon, mint a kábítószer, mégis ez utóbbiról beszélünk többet. Valahol az ivászat velünk szocializálódott történet, és igazából nem merjük ezt a szekrényajtót kinyitni –fogalmazott a szakember. Régen is voltak fiatalkori berúgások, de most szülőként szembesül az ember azzal, hogy a saját gyermeke be fog rúgni. Városi legendaként említette azt, hogy a lányok vodkával öntik le a tampont és úgy használják. Tudományosan kimutatták, hogy ez a fajta módszer érdemben nem emeli meg a véralkohol szintet, a hüvely nyálkahártyáját viszont tönkreteszi. Szélsőségesek mindig voltak és vannak is, akik különböző dolgokat kipróbálnak magukon, de ezek a módszerek nem elterjedtek. – Jó döntéseket kell hoznia fiataloknak. Ahhoz pedig az kell, hogy kapjanak megfelelő muníciót. Rajtunk felnőtteken múlik, hogy milyen szociális mintát kínálunk, milyen példaképeket tudunk adni, milyen jövőképeket tudunk mutatni, mert ezek alapján fog a gyerek felnőni. Látja a mintát maga előtt és követi. Hivatalos adatok szerint, ha egy családban az egyik szülő alkoholbeteg, akkor a gyereknek hétszer nagyobb a valószínűsége, hogy ő is az lesz. Azt tudnám javasolni a szülőknek, hogy merjenek kommunikálni a gyerekkel, mert elrepül mellettük, felnő, és akkor már késő lesz – mondta Zacher Gábor.

Az előadás a Móricz Zsigmond Gimnázium rendőri pályára orientálódó képzésének keretén belül Varga Zsolt nyugállományú rendőr százados, óraadó tanárszervezésben került megtartásra.