1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Átadták a bővített, felújított könyvtárt

Több mint nyolcvan települési könyvtárt újítottak fel az elmúlt időszakban, Bács-Kiskun megyében. A legutóbbi a tiszaalpári volt, amit nem csak felújítottak, de bővíttek is.

 

Az átadó ünnepségen a jelenlévőket Sztakó Ildikó a Pejtsik Béla Nagyközségi és Iskolai Könyvtár vezetője köszöntötte, köztük Rausch Sándort, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnökét, Ramháb Máriát, a Katona József Könyvtár igazgatóját, dr. Vancsura István polgármestert és dr. Menyhárt Anett jegyzőt.

Ha egy település gyarapodik, a benne lakók is gazdagodnak – mondta az intézményvezető. Tiszaalpár lakosai az utóbbi években már több alkalommal is érezhették, hogy gazdagodnak. Új óvoda és piaccsarnok épült, megújult a Gondozási Központ, a Kádár Lajos Közösségi Ház, a konyha, a faluközpont, a sportszékház, kiépült a szennyvízhálózat. Az elmúlt évben – éppen a könyvtár fennállásának 60. évfordulóján – pedig arra nyílt lehetőség, hogy pályázatot adjanak be a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiumához a könyvtár belső felújítására. A pályázat feltétele az volt, hogy az önkormányzat saját erőből bővítse az épület alapterületét. Az előző képviselő-testület vállalta a 6,2 millió forintos bővítést, a beadott pályázat pedig sikeres lett: a maximális összeget, a 2,5 millió forint támogatást, továbbá a tíz százalék önrészt fordíthatták a berendezésre. Az eredmény jól látszik: tágasabb lett, és a könyvtári környezet is korszerűbbé, esztétikusabbá vált. A bővítmény több funkciót is elláthat majd: használhatják olvasóteremként, kisebb rendezvények (előadások, foglalkozások, kiállítások) helyszíneként, ahol építhetik a település közösségeit, kulturális értékeit. Sokan dolgoztak azért, hogy mindez létrejöjjön. Sztakó Ildikó köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a könyvtár bővítése és felújítása megtörténhetett. Arra kérte a jelenlévőket, hogy továbbra is támogassák a könyvtárt, elsősorban azzal, hogy elmennek oda, olvassák a könyveket, részt vesznek a rendezvényeken. Kányádi Sándort idézte: „A vers az, amit mondani kell: A könyvtár az, amit használni kell. „

Dr. Vancsura István polgármester arról szólt, hogy manapság egy könyvtár bővítése nem minden napi cselekedet. A mai változatos világunkban ugyanis a könyv olvasása nem első rangú feladat. Megjegezte, hogy a mostani beruházással még nem ért véget a könyvtár felújítása. Szükség lesz fűtés korszerűsítésére, a külső rész felújítására. Reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő évek pályázatai lehetőséget biztosítanak a források előteremtésére. Kérdésként tette fel, hogy a mai okostelefonos, internetes világban szükség van-e könyvtárra. Ezzel kapcsolatban három klasszikust idézett. Elsőként Cicerót, aki azt mondta, hogy a szoba könyv nélkül olyan, mint a test lélek nélkül. Leonardo da Vinci szerint nem nevezhető gazdagságnak, ami elveszíthető. Csak az eszednek és a lelkednek olvasás útján nyert kincse jelenti az igazi gazdagságot, mert az nem vész el és nem megy el soha. Babits Mihály verséből a következőt idézte: Ó ne mondjátok azt, hogy a könyv ma nem kell, hogy a könyvnél több az élet és az ember, mert a könyv is élet és él, mint az ember. Így él emberben a könyv, könyvben az ember.

Rausch Sándor elmondta, hogy az elmúlt időszakban több mint nyolcvan könyvtárt adtak át. Minden könyvtár más épületadottságokkal, más település szerkezettel rendelkezik. Egy dologban azonban közösek. Mindegyikbe jó belépni. Más egy verset, egy regényt elolvasni egy élettelen számítógépen, mint amikor az ember kezébe vesz egy könyvet. A könyvtár közösségi tér is, ahol az emberek találkozni tudnak egymással, mert mindenki számára nyitva áll. Arra kért mindenkit, hogy éljen azzal a lehetőséggel, amit ez a felújított épület ad.

Egy ilyen beruházás megteremtése nem egyszerű feladat – mondta Ramháb Mária. Sok mindenre oda kell figyelni. A megyében nincs másik olyan település, amelynek a könyvtárat nem csak felújították, de bővítették is az elmúlt időszakban igaz, nem olyan nagy területtel. Vancsura Istvánnak és Rausch Sándornak is egy Találkozzunk a könyvtárban feliratú pólót nyújtott át. Az igazgató asszony a hosszú távú tervükkel kapcsolatban megjegyezte, azt szeretnék, hogy Bács-Kiskun megye valamennyi településén megfelelő színvonalú legyen a könyvtár. Ehhez kérte a megye vezetésének a segítségét. Valamennyi könyvtárban, amit már átadtak, a legkisebbek egy hatalmas macit kaptak. A tiszaalpári könyvtár is gazdagabb lett a könyvtár macival. Az iskolásoknak egy kincses ládikát adott át, ami nagyon sok játékot tartalmaz. Ezt nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is használhatják. A ládikát a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár munkatársai készítették.

Az átadásnál a nemzeti színű szalagot Rausch Sándor, Ramháb Mária és dr. Vancsura István vágta át. A programban közreműködött a Tündérrózsa Napközi Otthonos Óvoda Pillangó csoportja, tekerőlanton játszott Balla Tibor a népművészet ifjú mestere és Bánfi Antal Ádám. Verset mondott Marsa Szonja és Herczeg Tibor. Az átadás után a jelenlévő gyerekek és felnőttek különböző játékokban vehettek részt.