1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Ideiglenes gát védi csak a hullámteret

A Tisza áradása miatt helyszíni szemlét tartottak, a Szikrai Holt-Tisza északi részénél lévő volt zsilipnél, ahol korábban több alkalommal is bejött a víz.

 

Zobokiné Kiss Anita Lakitelek polgármestere, valamint az önkormányzatnál lévő szakemberek a folyó egyre emelkedő vízállása miatt arra voltak kíváncsiak, hogy a két évvel korábbi árvíz miatt ideiglenesen megépített gátak mennyire stabilak, meg tudják-e védeni a hullámteret egy esetlegesen nagyobb vízszint emelkedés esetén. A 2013-as árvíz idején ugyanis a zsilip annyira megrongálódott, hogy használhatatlanná vált. Az árvíz után azonnali segítségre volt szükség, hogy a víz ne tudjon kifolyni a holtágból. A szakembereknek sikerült két olyan gátat is megépíteni, ami megakadályozta a holtág vizének csökkenését. Ez azonban csak ideiglenes megoldásnak számított. Akkor olyan ígéretek voltak, hogy komolyabb gátat fognak majd emelni, mert minden valószínűség szerint egy újabb árvíz megbontaná őket, de addig, míg ezen a téren nem történik elmozdulás, segítséget jelentenek. Elhangzott az is, hogy készítettek egy műszaki felújítási költségtervezetet. Az árvízi károk helyreállítására szóló ilyen irányú igényeket be is nyújtották a kormánynak. Fontosnak mondták azt is, hogy a műtárgyat helyreállítsák és szabályozható, üzembiztos rendszer alakuljon ki, ugyanazon a helyen. Az eltelt két évben azonban nem történt semmi. Most a Tisza vízszintje szinte óráról órára emelkedik, a szakemberek szerint a jelenleginél még egy méterrel lehet magasabb. Ez viszont azt jelentené, hogy a két évvel ezelőtt megépített gátak nagy nyomásnak lennének kitéve. Arról egyelőre nincs szó, hogy a gátak magasságát elérné a vízszint, de azt nem lehet tudni, hogy a gátak milyen nyomást tudnak kibírni.

A töltés meglehetősen instabil, azt feltételezzük, hogy egy esetleges árvíz tönkreteheti, ami azt jelentené, hogy a holtág vizét nem védené semmi –mondta Csikós Mihály településüzemeltetési és beruházási csoportvezető. Jelenleg a hullámtérbe vezető út szintjétől mindössze negyven centiméterrel van csak lejjebb a vízszint. Az egy méteres vízszintemelkedésnél az utat ellepné a víz. Az önkormányzat tájékoztatni fogja az illetékes hatóságokat a jelenlegi helyzetről. További problémát jelent, hogy a nyárigát azon részén, amit évekkel ezelőtt felrobbantottak, nem állították helyre. Egy magasabb, öt méter feletti vízállásnál a teljes Nagyrétet elöntené az árvíz.