1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 19 °C
  4. |

Homoktövis, a C-vitamin-bomba

A Lakiteleken tavaly tavasszal megindult cserkészet anyagi feltételeinek javítására homoktövis csemetéket fogunk árulni a fiúkkal március 15-én, a piacon, reggel 7:00 és 9:00 között. Öt db csemete ára 3000 Ft, amiben porzós és termős egyedek is vannak.

A homoktövis termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. A népgyógyászati tapasztalat és a publikációk alapján ismert gyógyhatásai: az immunrendszer védelme és erősítése, zsíroldó hatás, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában, de kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, védi a májat.

100 g friss homoktövis kb. 450 mg C-vitamint tartalmaz, mintegy tízszeresét a narancsénak. Ezzel a magas C-vitamin-tartalommal a homoktövis ideális "téli gyógyszer" a meghűléses betegségek megelőzésére. Értékét növelik a benne lévő béta-karotin, az E- és F-vitaminok.

Az újabb kutatások a vízben oldódó sárga flavonidokat, az értékes növényi olajokat és zsírokat, valamint a magas kalcium, magnézium és cinktartalom kedvező élettani hatását emelik ki. Kozmetikai hatásai is ismertek: gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását, erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását.

Gyógyításra elsősorban a terméshús kivonatát, a hidegen sajtolt olaját használják. Leveleiből főzött tea általános roboráló hatással rendelkezik. Termését az érés elejétől gyűjtik az első fagyokig, melyek mélyhűtéssel tárolhatók, de ezeket gyorsan fel kell dolgozni, mert C-vitamin-tartalmuk szobahőmérsékleten gyorsan csökken. Dércsípetten édessé válik az amúgy kesernyés, savanykás gyümölcs.

Raisz Árpád, Kiss János u. 2/B