1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Szalagot kötöttek az óvodások a Gergely-ágra

„Szent Gergely doktornak, híres tanítónknak, az ő napján. Régi szokás szerint, menjünk Isten szerint iskolába” zengett a dal a lakiteleki óvodában. A Gergely járás szokását elevenítették fel az általános iskola első osztályos gyerekeivel.

 

A lakiteleki óvoda 2014 júliusától jogosult a Minősített referenciaintézmény cím viselésére és ezzel a kompetencia alapú nevelési, oktatási programot mintaadóan alkalmazó referenciahellyé vált. A kompetencia alapú óvodai program sajátos eleme az óvoda-iskola átmenet könnyítése, és a gyermekek szolgálatában állítása.

Az óvoda iskolával való együttműködése jól kidolgozott. A Gergely-járás egy nagyon fontos, közös programjuk, de az óvoda-iskola munkacsoport a közös programok szervezésén túl tapasztalatcseréket, hospitálásokat, bemutató foglalkozásokat, közös szülői értekezleteket szervez a két intézmény közötti átmenet támogatására. Ennek köszönhető, hogy jól ismerik egymás munkáját, de ennél fontosabb, hogy az óvodások érzelmileg jól felkészülten kezdik az első osztályt. Lakiteleken az iskola az óvodai nevelés eredményeit alapul veszi. Az óvoda folytatásaként sok esetben játszva tanítják a gyermeket a tanítási órákon, építenek a gyermekek egyéni képességeire, érdeklődésére. Nagyon jó a szakmai kapcsolat a tanítónőkkel és az iskola vezetésével.

Óvoda társult intézmény. A tiszaugi tagintézménnyel együtt 54 gyermek kezdi meg ősszel az általános iskolát. A tiszaugi óvodások is részt vettek a Gergely-járáson, az iskolába menő nagycsoportosok toborzásán. Ezen a napon ünneplőben jöttek a gyerekek az óvodába. Otthonról selyem szalagot hoznak magukkal, hímzéssel vagy szépen írott betűkkel a nevük szerepel rajta, melyet közösen díszítenek fel családtagjaikkal a jeles napra. Az első osztályos gyerekek vidám műsorral készültek, majd pedig a szalagokat egyesével felkötötték a Gergely-ágra. Természetesen a közös játék sem maradt el, miközben pedig finom ropogtatnivalót és üdítőt fogyasztottak.