1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Borversenyt tartott a Szenkirály-Lakitelek hegyközség

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy a Szentkirály-Lakitelek Hegyközség borversenyt rendez a tél elmúltával. Minden évben más és más településen kóstolhatják meg a borokat a zsűri tagjai és azok a gazdák, akik a mintákat beküldték.

 

Ezúttal Nyárlőrinc adott helyet a versenynek. A művelődési ház nagytermében megterített asztal mellett lehetett kóstolni a borokat. Lakitelekről, Nyárlőrincről, Szentkirályról, Tiszaalpárról és Tiszakécskéről érkeztek minták, összesen harminckilenc. A megjelenteket Pénzváltó István polgármester köszöntötte, majd papp Kálmán a hegyközség elnöke szólt a 2014-es évjáratról. Az is hagyomány, hogy a szakemberekből álló zsűri, minden minta után elmondja a véleményét. Ez azért is jó, mert a gazdák tanulhatnak abból, amit hallanak, mert nem csak a jó dolgokat, de a hiányosságokat is felemlítik. Ezúttal is pontozásos módszerrel bírálták el a borokat. A zsűri tagjain kívül a gazdák is kóstolhatták a mintákat, és véleményt is mondhattak a bírálat végén.

Kisari István a bíráló bizottság elnöke a verseny végén értékelt a borokat. Mindig nagy megtiszteltetés egy borversenyre való meghívás, mert nagy felelősség az embereknek, egy vagy több éves munkájáról véleményt mondani, úgy, hogy annak háttere is legyen, és úgy, hogy a borász vállalni is tudja azt, amit mond. Büszke vagyok arra, hogy hosszú évek óta részese lehetek, ennek e hegyközségének a borversenyének zsűrizési munkájában. Talán nem is zsűrizési, hanem értékelési munkát mondanék. Értékeljük azt a munkát, amit a szőlő- és bortermelők az elmúlt időszakban végeztek. Ebben az évben összetettebb a kép, ami köszönhető a kevésbé szerencsés évjáratnak. De itt is bebizonyosodott, hogy azok a termelők, akik tudták kezelni az évjárat nehézségeit, azok a boraikban is megjelentették azokat az értékeket és szépségeket, amelyeket a 2014-es évjárat okozott. Érdekes, nagyon összetett szortimentet kaptunk. A harminckilenc minta szép keresztmetszetet adott a táj lehetőségeiről. Fajtákban is színes volt a választék, így arra is ráérezhettünk, hogy melyek azok a fajták, amelyek hosszútávon is előre mutatóak lehetnek, az egyes települések vonatkozásában is. A termelők jelenlétében azonnal értékeltük a mintákat, és nem csak pozitív, de negatív dolgokat is elmondtunk. Úgy gondolom, hogy ez segíti a minőség előremozdulását. Ezt a minőségi fejlődést egyértelműen lehet érzékelni, függetlenül attól, hogy a 2014-es évjárat nem a legszerencsésebb volt. A termelők szerencsésen kivédték az évjárat nehézségeit. Természetesen vannak még hibák, amit a gazdákkal meg kell beszélni, de a fejlődés töretlen. Összességében a borverseny nagyon értékes és szép volt. Több olyan bort kóstolhattunk, amit őszinte szívvel kívánok, minden magyar bort szerető ember asztalára.

A zsűri döntése alapján a legjobb bor a tiszaalpári Lólé István 2013-as Cabernet sauvignon lett, így ő vihette el a kupát. Külön díjban részesült a lakiteleki Papp Kálmán 2014-es cserszegi fűszerese.