1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Hat nemzet diákjait látja vendégül Lakitelek

A Lakiteleki Eötvös Iskola rendezi meg a Comenius WASTE projekt soron következő találkozóját. A településre érkező hat nemzet diákjai a környezetvédelem aktuális kérdéseire irányítják figyelmüket.

 

A megnyitó ünnepséget a művelődési ház nagytermében tartották, ahol a hat ország képviselőin kívül ott voltak az Eötvös Iskola tanuló, tanárai és az érdeklődők. A Comenius WASTE projektben cseh, lengyel, portugál, holland, svéd, a magyarországi böcsi, valamint a lakiteleki iskolák diákjai szerepelnek. A cél a környezettudatos nevelés. A megnyitón Kasztelné Tigyi Julianna, és Harmatos Zoltán tolmácsolt angol nyelven. A jelenlévőket Zobokiné Kiss Anita köszöntötte. A polgármester elmondta, hogy a külföldről jött diákok a rövid itt tartózkodásuk alatt, megismerkedhetnek a településsel, a helyi szokásokkal, a gyerekek a pedagógusok és a szállásadó családokon keresztül. Egymás kultúrájának ismerete hozzájárul ahhoz, hogy a világban toleránsak, és együttműködőek tudjunk lenni. A diákok a projekt végére sok hasznos információt kapnak környezetünk védelméről és annak módjáról.

Vass Anikó programszervező beszélt azokról a programokról, amelyben a diákok részt fognak venni. Összeállítottak egy olyan szakácskönyvet, amelyben a nagymamák receptjei lesznek, mind a hat országból. A receptekből készült ételeket, amelyek környezettudatosak, meg is lehet majd kóstolni. Elmondta, hogy elmennek majd Kecskemétre, ahol újra hasznosított hangszereken játszhatnak majd a tanulók. Olajos István iskolaigazgató hat ország nyelvén köszöntötte a jelenlévőket. Reményét fejezte ki, hogy Lakiteleken is több barátság fog majd születni a diákok között, amelyek kitartanak majd egész életükben. Ezt követően a színpadon bemutatkoztak a Lakitelekre érkező csoportok, majd a helyi önkéntes tűzoltózenekar szórakoztatta a jelenlévőket. „Lakóhelyem élővilága” címmel pályázatot hirdettek az iskolák között, melynek legkiemelkedőbb munkáit a művelődési ház előcsarnokában állították ki. A kiállítást Pongrácz Márta nyitotta meg. A megnyitó után a vendégek lovas kocsikra ültek és ismerkedtek Lakitelekkel.